Dan rođenja mnogo govori o vama: Saznajte šta poručuje staro vjerovanje

Posljednje Zabava

Naš narod od davnina vjeruje da dani u sedmici nisu isti, pa tako ima sretnih i nesretnih, dobrih i loših, onih kada treba izbjegavati određene poslove i onih kada ne valja podići ništa “teže od kašike”.

Tako su i ljudima rođenim na određene dane počele da se pripisuju određene osobine.

Evo šta prema narodnim vjerovanjima dan rođenja govori o vašem životu:
Ponedjeljak

Ponedjeljak je prvi dan u sedmici i smatra se ujedno i najsretnijim. Kaže se da će dijete koje se rodi u ponedjeljak imati dug i uspješan život.

Utorak

Drugi dan u sedmici smatra se najnesretnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti.

Sreda

Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Vjeruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dijete koje prohoda u srijedu bit će sretno i bogato.

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je sretan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak najbolji.” Veoma je dobro, kaže vjerovanje, da se dijete rodi na ovako sretan dan jer će onda ono i u životu biti sretno i uspješno.

Petak

Petak je, prema narodnom vjerovanju, jedan od nesretnih dana. Zato se i kaže, kada nekome loše ide u životu, da mu je došao “crni petak”. I dijete rođeno u petak, vjeruje se u našem narodu, neće imati sreće u životu.

Subota

Subota je dan posvećena mrtvima. Na ovaj dan čovjek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Vjerovanje kaže da će dijete rođeno u subotu biti neobično. Bit će to maštoviti i interesantni ljudi.

Nedjelja

Nedjelja je dan odmora. Čovjek rođen u nedjelju bit će izuzetno sretno, vjeruje se, i živjet će “gospodski” tj. često će se i mnogo odmarati (svaki dan će mu biti kao nedjelja). Za sretnog čovjeka se kaže: “Majka ga rodila u bijelu nedjelju.”

Leave your vote