Dan rođenja mnogo govori o vama: Saznajte šta poručuje staro vjerovanje

Naš narod od davnina vjeruje da dani u sedmici nisu isti, pa tako ima sretnih i nesretnih, dobrih i loših, onih kada treba izbjegavati određene poslove i onih kada ne valja podići ništa “teže od kašike”.

Tako su i ljudima rođenim na određene dane počele da se pripisuju određene osobine.

Evo šta prema narodnim vjerovanjima dan rođenja govori o vašem životu:
Ponedjeljak

Ponedjeljak je prvi dan u sedmici i smatra se ujedno i najsretnijim. Kaže se da će dijete koje se rodi u ponedjeljak imati dug i uspješan život.

Utorak

Drugi dan u sedmici smatra se najnesretnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti.

Sreda

Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Vjeruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dijete koje prohoda u srijedu bit će sretno i bogato.

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je sretan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak najbolji.” Veoma je dobro, kaže vjerovanje, da se dijete rodi na ovako sretan dan jer će onda ono i u životu biti sretno i uspješno.

Petak

Petak je, prema narodnom vjerovanju, jedan od nesretnih dana. Zato se i kaže, kada nekome loše ide u životu, da mu je došao “crni petak”. I dijete rođeno u petak, vjeruje se u našem narodu, neće imati sreće u životu.

Subota

Subota je dan posvećena mrtvima. Na ovaj dan čovjek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Vjerovanje kaže da će dijete rođeno u subotu biti neobično. Bit će to maštoviti i interesantni ljudi.

Nedjelja

Nedjelja je dan odmora. Čovjek rođen u nedjelju bit će izuzetno sretno, vjeruje se, i živjet će “gospodski” tj. često će se i mnogo odmarati (svaki dan će mu biti kao nedjelja). Za sretnog čovjeka se kaže: “Majka ga rodila u bijelu nedjelju.”

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.