Demokrati biraju kandidata za rušenje Trumpa: Gotov je!

Čak ne niti na američkim predsjedničkim izborima u studenom 2020. – budućnost svijeta odlučivat će se od februara do juna sljedeće godine.
Tada će kroz niz lokalnih izbora između članova Demokratske stranke onaj “drugi” dio Amerike izabrati osobu koja će na predsjedničkim izborima rušiti Donalda Trumpa sa svime što taj čovjek predstavlja danas.

U Houstonu u Texasu po prvi put su se na demokratskih predizborima sučelila sva tri najizglednija kandidata Demokrata; bivši potpredsjednik Baracka Obame Joe Biden, zatim Bernie Sanders – čovjek koji bi, kako su ankete govorile na izborima 2016. razbio Trumpa da mu lobisti Hillary Clinton ekstremno spornim potezima u stranci nisu ukrali mjesto kandidata, te Elizabeth Warren, kandidatkinja na predizborima, također vrlo progresivna političarka, ali mlađa od Sandersa i usto žena.

Sve govori da će, koga god od njih za kandidata izabere Demokratska stranka, Trump protiv sebe u novembru 2020. imati čovjeka kadrog i spremnog rastrgati ga. Na sučeljavanju u Houstonu, na kojem su pravo nastupa imali kandidati stranke koji su po popularnosti među najboljih 10, bilo je žestoko i tamo gdje se nisu sasvim slagali i tamo gdje su se slagali. Beto O’Rourke rekao je da više nema kalkulacije.

“Da, kvragu! Doći ćemo i zaplijenit ćemo automatske jurišne puške!”, bio je žestok. Bio je to žestok pljesak u zemlji u kojoj pokolji u pucnjavama eskaliraju, tako da tko god pobijedio od Demokrata, sva je prilika da je tom dijelu povijesti u SAD-u odzvonilo. Ono oko čega su se sporili bilo je zdravstvo. Progresivci Sanders i Warren ne dvoje – Amerikanci moraju svi imati zajamčeno zdravstveno osiguranje.

No, Biden kaže da je Obamin “ObamaCare”, kao “sustav koji si SAD može priuštiti”, sasvim dovoljan.

“Ja znam da Warren kaže da je ona na Berniejevoj strani. Pa, ja sam za Baracka. I smatram da je ObamaCare funkcionirao. Moj plan košta puno novca… ali ne košta 30.000 milijardi dolara”, kazao je.

Pritom je Biden, prvo, između redova ustvrdio da se kandidatkinja Warren samo “šlepa” na Sandersa, a, drugo, jasno je da je gadno pretjerao s troškovima o zdravstvenom osiguranju za sve. Ono što Sanders i Warren predlažu otprilike je standard u članicama EU-a, ono što su kroz cijelu drugu polovicu 20. vijeka imale sve kapitalističke europske zemlje kao “državu blagostanja”, a sve socijalističke europske zemlje kao ljudsko pravo. Warren je Bidenu uzvratila da i sada obitelji muku muče s visokim računima za zdravstveno osiguranje, a da će povećane troškove u novom zdravstvenom sustavu imati samo – najbogatiji i korporacije.
Sanders i Warren napali su i neki slabije pozicionirani kandidati, ali taj dio i nije toliko presudan. Trenutno u anketama vodi Biden s oko 27 posto, ali su odmah iza njega i Sanders i Warren sa po nešto manje od 20 posto svaki. Prvi sljedeći je tek na oko 7 posto i ako se uzme da bi se s ulaskom jednog od progresivaca u završni izbor između dva svi glasovi progresivaca zbrojili, to znači da progresivci zapravo vode pred Bidenom od čak skoro 40 posto prema 27 posto plus nešto od malih jednoznamenkastih postotaka drugih. Što se tiče kontrole naoružanja, razlog zašto je Beto O’Rourke onako žestoko rekao:

“Kvragu! Da, oduzet ćemo vam vaše AR-15, vaše AK-47!”, bilo je to što je baš u njegovom El Pasu nedavno u masovnoj pucnjavi napadača ubijeno čak 20 ljudi. Kandidatkinja Kamala Harris uprla je prstom u to ko je najveći krivac za tragediju: “On očito nije povukao okidač, ali je tvitanjem napunio oružje municijom”, kazala je za Trumpa.

Većina kandidata odmah u uvodnim govorima za Trumpa je tvrdo ustvrdila da je čovjek koji rascjepljuje naciju i koji je, bez sumnje, rasist. Bidenovi istupi o zdravstvenom osiguranju tipa “hm, pa ne baš za sve, ali skoro”, nisu baš svima sjeli. Ministar stanovanja iz Obamine vlade Julian Castro optužio je Bidena da je u raspravi o zdravstvu “zaboravio što je rekao dvije minute ranije”. A Trump? On je rekao da njihove debate neće gledati, ali ima ideju ko bi mogao pobijediti: Biden, kaže on, ima najveće šanse ako bi izbjegao kakve “velike pogreške”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.