Denis Bećirović kao ekserom zakucao Aleksandra Vučića: “Pomiri se s činjenicom da je glavni grad države BiH Sarajevo, a ne Beograd!”

Današnji sastanak predsjednika srpskih parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta RS u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o “važnim nacionalnim pitanjima” samo je još jedna u nizu potvrda da Vučić nije odustao od pogubne velikosrpske politike.

Poručio je to u izjavi za medije delegat u Domu naroda PS BiH i potpredsjednika SDP-a BiH Denis Bećirović, “povodom nastavka velikosrpske politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.
“Sazivanje dijela srpskih političkih zvaničnika iz drugih nezavisnih i suverenih država tako često nije radio ni režim Slobodana Miloševića za vrijeme vođenja agresorskih ratova protiv susjednih država.

Očigledno, Vučić je odlučio da nadmaši i samog Miloševića. Glavni grad građana i naroda u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, a ne Beograd. Kada to Vučić istinski shvati i prihvati onda će i prestati njegovo neovlašteno sazivanje dijela srpskih zvaničnika na učestale političke raporte u Beograd”, smatra Bećirović.

Kako kaže, krajnje je vrijeme da međunarodni i domaći zvaničnici upozore Vučića da se treba prestati “ponašati kao predsjednik velike Srbije, kao i da se zauvijek pomiri s činjenicom da neće biti stvaranja velike Srbije na račun nijednog centimetra države Bosne i Hercegovine – Nikada!”.
“Zato Vučić treba prestati neovlašteno sazivati političke zvaničnike iz pojedinih dijelova drugih međunarodno priznatih država u Beograd i glumiti lažnog mirotvroca na način kako to niko u Evropi ne radi u XXI. stoljeću. Kao zagovornik velikosrpstva, i u ratu, i u miru, on bi trebao prestati igrati na opasnu kartu obmana, podvala i podrivanja države Bosne i Hercegovine. Također, Vučić bi trebao, napokon, prestati biti političar koji želi političko licemjerje prometnuti u konstruktivnu politiku”, poručio je Bećirović.

Budućnost države Bosne i Hercegovine, mir, stabilnost i napredak nikada, navodi potpredsjednik SDP-a, nisu i neće zavisiti od jedne ličnosti, posebno ne od ličnosti “Aleksandra Vučića, nekada deklariranog četnika a danas lažnog ‘stabilizatora’ političkih prilika u regionu”.

“Krajnje je vrijeme da Vučić prestane igrati dvostruku igru koja se svodi na to da on svoju retoriku gradi na tobožnjem pomirenju i smirivanju tenzija, dok, istovremeno, svojom stvarnom politikom podiže tenzije, podriva suverenitet susjednih država i raspiruje negativnu energiju u cijelom regionu. Kao što je nekada Slobodan Milošević koji se zapadnoj javnosti predstavljao kao mirotvorac i demokrata (u trenutku kada je projekat Srpske akademije nauka i umjetnosti bio u fazi realizacije a Milošević njegov izvođač radova) koristio Šešelja i Vučića tokom 90-ih godina XX. stoljeća, tako danas i Aleksandar Vučić u svojoj „pomiriteljskoj“ politici koristi političke marionete poput Dodika i njemu sličnih političara, ističe Bećirović.
Vučić bi, dodaje, trebao shvatiti da opasni tekstovi Memoranduma SANU I, Memoranduma SANU II nisu siguran i pametan putokaz za budućnost.

“To je putokaz za novu destabilizaciju i nesreću. Zato bi bilo dobro da Vučić zaboravi memorandume i odbaci neostvarive velikodržavne planove! Vučić mora prestati riječima podržavati, a djelima potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu i unositi razdor i nemir među bosanskohercegovačke građane i narode! Neka to učini zbog sigurnije i bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije”, zaključio je u saopćenju Bećirović.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.