Detalji tragedije u Sarajevu: Očajni roditelji gledali kako doktori pokušavaju spasiti njihovog sina

Događaji Posljednje

Nakon strašne tragedije na bazenima hotelskog resorta Hills u Sarajevu, u kojoj je život izgubio dječak (7) iz Splita, još se ne zna šta se tačno dogodilo.

Mališan, koji je s roditeljima i vršnjacima u Sarajevo stigao kako bi kao član splitske Akademije fudbala “Srđan Mladinić” učestvovao na turniru Šampion Junior Kup 2019., preminuo je u četvrtak oko 18 časova u bazenu dubokom metar i po. Iako su prve informacije, koje su dolazile od organizatora turnira, govorile da je doživio srčani udar ispostavilo se da to nije tačno jer je nalaz odukcije, koji potpisuje sarajevski vještak sudske medicine dr. Nermin Sarajlić, ustvrdio da je do smrti došlo zbog utapanja, piše Jutarnji list.

Jedan roditelj mladih fudbalera, Joško Šerko s Brača, koji se zatekao blizu bazena, ispričao je novinarima Jutarnjeg lista da je drama na hotelskim bazenima trajala nekoliko sati.

“Čuo sam da neko viče “ljekara, ljekara”. S nekolicinom ljudi potrčao sam prema bazenu da vidim šta se događa. S dna su izvukli dijete koje je bilo potpuno plavo, čini mi se da je na dnu bazena proveo oko deset minuta. U tom je trenutku utrčala i ekipa hitne pomoći te su odmah počeli reanimirati dijete. Reanimacija je trajala dva sata i u tom je periodu u nekoliko navrata došlo do slabe srčane aktivnosti, ali nakon dva sata ljekari su mogli samo konstatovati smrt – ispričao je svjedok tragedije koji se javio ljut zbog početnih izjava direktora turnira Almira Prgude da se dijete nije utopilo nego je doživjelo srčani udar.

“Ne znam zašto to govore i ko se pokušava oprati, ali sramota je da ovakav hotel s pet zvjezdica na bazenu nije imao službu spašavanja – rekao je Šerko.

Svi su u stanju šoka, a pogotovo jedno dijete koje je vidjelo mrtvog prijatelja. Srećom, druga su djeca dobro jer su odmah upućena u hotelske sobe.

Kako je potvrdio i trener, bivši poznati fudbaler Hajduka i Dinama Srđan Mladinić, bio je to jeziv prizor. Očajni roditelji gledali su kako im ljekari pokušavaju spasiti dijete, ali ne uspijevaju.

“Ne znam kako vam to opisati. Izdahnuo nam je na rukama – rekao nam je Mladinić.

U resortu Hills nisu htjeli komenarisati tragediju. Rekli su da “trenutno nema nikoga za razgovor na tu temu”.

“Bili smo na bazenu neposredno prije tragedije. U hotelu je smješten ogroman broj djece i vlada blago rečeno haos. Pokupili smo se sa bazena jer smo vidjeli da je vrlo opasno jer naš sedmogodišnji sin nije dobar plivač. Bojala sam se za njegovu sigurnost. Riječ je o ogromnom propustu i hotela i organizatora. Na bazenu nema dovoljan broj spasioca na količinu djece i trebali su se bolje pripremiti – komentisala je majka jednog dječaka koji učestvuje na turniru.

Rastreseni treneri slažu se da je takmičenje palo u drugi plan. Posebno strahuju od odlaska na bazen s djecom koja se tome, po običaju, posebno vesele.

“Roditelji pritišću da se djecu animira i da im se maknu misli s nesreće, no mi smo u grču zbog svega. Teško je nakon svega ostati pribran – kaže trener jedne od ekipa i dodaje da će o svemu odlučivati u hodu te mole roditelje za razumijevanje.

Još se ne znaju sve okolnosti slučaja, kolaju različite verzije, ali cijelu stvar bi eventualno mogle razjasniti i nadzorne kamere koje navodno postoje na bazenima.

Turnir se nastavlja, iako su u četvrtak treneri dalmatinskih klubova predložili da se sve stopira.

“Otkazali smo sve popratne zabavne sadržaje. Također, sve utakmice počeće minutom šutnje za preminulog dječaka, a igrači će na ruci nositi crnu traku. Dogovorili smo i da turnir pokrije sve troškove pogrebne službe i prevoza dječakova tijela u Hrvatsku – rekao je direktor turnira Almir Prguda.

Na upit zašto je tvrdio da je dječak umro od infarkta, novinare Jutarnjeg je uputio na policiju.

(Jutarnji list)

Leave your vote