in , ,

Dijaspora, Federacija i RS udružili snage… Derventa i Tešanj očitali bukvicu svim gradovima u BiH

Godišnji koncert KUD Pobjeda Tešanj
Godišnji koncert KUD Pobjeda Tešanj

U vrlo ugodnoj atmosferi tešanjskog Doma kulture sinoć je održan tradicionalni godišnji koncert KUD-a Pobjeda Tešanj u čast 37. rođendana ove organizacije.

Tešnjaci su zaista mogli uživati u bogatom multikulturalnom programu, a u goste su stigle ekipe iz Dervente i dalekog Halmstada u Švedskoj.

Bosanci i Hercegovci iz dijaspore, Federacije i RS sinoć su bukvalno udružili snage i tako pokazali svima na Balkanu kako bi trebalo graditi budućnost na ovim prostorima.

Sekretar KUDM Bosiljak iz Dervente, Stana Nagradić otkrila nam je zanimljiv detalj koji je prethodio koncertu.

“U momentu kada smo dobili poziv iz Tešnja, kod nas su već bili gosti iz Švedske, ali to nas nije spriječilo da se ponovo odazovemo pozivu naših prijatelja. Gledaoci su mogli uživati u vrlo kvalitetnom performansu”, priča nam Nagradić.

Drago Bijelić, predsjednik KUD-a Krajišnici iz Halmstada u Švedskoj je u razgovoru za bhdijaspora.net priznao da su se svi osjećali kao kod kuće.

“Presretni smo što smo dio ove priče. Bilo nam je zadovoljstvo odazvati se pozivu naših domaćina iz Tešnja. Radujemo se nastavku ovog prijateljstva i zahvaljujemo se našim prijateljima iz Dervente koji su nam prvobitno i predložili da gostujemo i Tešnju”, istakao je Bijelić.

KUD Pobjeda Tešanj tradicionalno, kroz svoju dugogodišnju historiju, gaji kulturu dijaloga, a predsjednik udruženja Abdulah Đulović već 40 godina aktivno učestvuje u jačanju kulturne scene.

“Ljudi imaju pogrešnu pretpostavku o BiH. Mnogi u svijetu misle da smo za njih primitvni, ali ovakvi događaji potvrđuju da je istina potpuno drugačija. Dijaspora, Derventa i Tešanj su večeras bili jedno”, kazao je Đulović nakon koncerta.

Generacije mladih Tešnjaka odrasle su uz KUD Pobjeda Tešanj koji godinama predstavlja rijetki svijetli primjer u urušavajućoj kulturnoj sceni u BiH. Odavno su razbili sve predrasude koje nazaduju naše društvo, a to potvrđuju i gostovanja u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Makedoniji… Danas imaju više od 70 aktivnih članova, koji su podijeljeni u dvije sekcije: folklorna i muzička. Za njihov rad su zaduženi koreografi Samira Elezović i Sead Muratović, a rukovodilac muzičke sekcije je Edib Smailbegović.

M. M.

Dvogodišnja djevojčica Esma spasila život majci

ZASTRAŠUJUĆA PRIJETNJA Do 9. januara uklonite Pravdu za Davida sa Trga ili mi dolazimo da ih sklonimo!