Direktorica FK Sarajevo provocira “Manijake”: Oni koji su se naselili u predgrađa navijaju za Želju

Sport

Kolege specijalizovanog portala za fudbal u slavenskim zemljama footballski.fr prethodnih dana borave u Sarajevu.

Nakon što su u srijedu na Grbavici odgledali susret Željezničar – Sloboda jučer su razgovarali sa direktoricom FK Sarajevo, Sabrinom Buljubašić.
Buljubašić govorila o statusu Sarajeva u BiH te modelu poslovanja Bordo kluba.

“FK Sarajevo je jedan od najvećih klubova u Bosni i Hercegovini, a također i na Balkanu. Danas imamo razvijenu omladinsku školu, naša Akademija je poznata u regionu. Najbolji način da se razviju klubovi jeste da imate dobar trening centar.

Ove sezone imamo sedam igrača iz Akademije FK Sarajevo koji su priključeni prvom timu, a ovog vikenda njih šest je igralo. Očekujemo da svake godine najmanje dva igrača dođu do prvog tima. Ukoliko nisu spremni, mi ih šaljemo u naše partnerske klubove, mislimo da je ovaj model veoma dobar, a također je i financijski održiv. Iako ovo nije nešto originalno, moram reći da u Bosni i Hercegovini mi smo jedini koji imamo svoj trening centar.”

Neizbježno pitanje je bilo i rivalstvo sa Željezničarom.

“Sigurno se radi o velikom rivlastvu. Svaki put kada igraju, u prvenstvu ili evropskim kupovima nadamo se da će izgubiti. Sigurno je tako i kod njih(smijeh op.a.).
Atmosfera je uvijek napeta, ako neko dođe u plavoj majici, tražimo da je skine(smije op.a.). Glavna razlika između nas i Željezničara je što se mi više fokusiramo na razvoj igrača. Oni imaju svoj stadion, mi nimamo svoj. Mi imamo trening kamp, a oni ne.”.

Govorila je i podijeljenosti bh. prijestolnice na navijače naša dva najveća kluba.

“Oko stadiona Željezničara ima navijača Sarajeva i obrnuto. Više je navijača Sarajeva u samom centru, familije koje žive ovdje duže od 100 godina uglavnom navijaju za Sarajevo. Oni koji su se kasnije naselili u predgrađa obično navijaju za Željezničar. Sigurno je da neko mora odabrati stranu iako nikad nije bio na utakmici”.

Odnos sa Hordama zla se popravlja.

“Naša veza je slična vezama bilo kojeg kluba sa njihovim najvatrenijim navijačima. Pričamo sa njima, upoznajemo ih, pokušavamo sarađivati.
Pomažemo im, a i oni pomažu nama. Može biti bolje. Pokušali smo im saopštiti da ne možemo priuštiti da pale baklje na utakmici Evropske lige protiv Atalante, a oni su uradili to iako smo imali dogovor. Imamo dobru komunikaciju sa njima, ali znamo da oni imaju svoja pravila kao bilo koji najvatreniji navijači u Evropi”.

Leave your vote