Diše Bosna: Druženje omladinaca u Australiji

Diše Bosna: Druženje omladinaca u Australiji

Događaji Posljednje

U petak su s nama na džuma namazu bili omladinci iz Adelaida koji su s radošću posjetili svog nekadašnjeg imama Ismet ef. Purdića, te poslije namaza podsjetili se na lijepe trunutke druženja i aktivnosti, saopšteno je iz Bosnia-Herzegovina Islamic Society, Noble Park.

Uz razgovor na ručku pokrenuta je tema o mogućnostima buduće saradnje omladine dva džemata Adelaide i Noble Park Melbourne i oblicima podrške džemata IC Noble Park omladinskim aktivnostima u Adelaide.

Procjenjuje se da u Australiji živi više od 50.000 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih oko 95% posjeduje državljanstvo Australije. S obzirom na to da Australija dozvoljava dvojno, pa i višestruko državljanstvo, bh. iseljenici koji steknu državljanstvo ove zemlje zadržavaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Ukupan broj iseljenika rođenih u BiH u Australiji je 34.470, a više od 50.000 sa potomcima sada živi u ovoj zemlji. Broj osoba rođenih u BiH, a koji žive u Australiji, povećava se od popisa do popisa, što ukazuje na činjenicu da je iseljavanje građana iz Bosne i Hercegovine u Australiju nastavljeno i nakon velikog talasa 90-tih godina prošlog stoljeća.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.