ĐAVOLJA KOALICIJA Vučić i Čović u Mostaru “ismijavali” političare iz SDA: “To je vro loša poruka. Žao nam je, ali to je njihov izbor”

Posljednje Vijesti

Prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u Mostaru su razgovarali o intenziviranju suradnje dviju država.

– Razgovarali smo o svim temama suradnje BiH i Republike Srbije, o pitanjima našeg priključenja Europskoj uniji, našoj gospodarskoj suradnji, čisto da vidimo kako dalje možemo unaprijediti našu daljnju suradnju – izjavio je Čović nakon sastanka.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o NATO integracijama, Čović je odgovorio kako je to tema o kojoj će se još dugu u budućnosti razgovarati.
– Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije – dodao je Čović.

Vučić je podsjetio da već petu godinu za redom dolazi na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva.

– Uvijek sam ovdje dobro dočekan i zahvalan sam gospodinu Čoviću na gostoprimstvu. I ove godine imamo srpske kompanije iz različitih dijelova Srbije koje su se došle predstaviti na mostarskom sajmu. Žao mi je što ih nije više i vjerujem da će sljedeće godine to biti u puno većem obimu – kazao je Vučić.
Dodao je kako želi da se srpski proizvodi prodaju u Širokom Brijegu, Mostaru i Grudama, a da se proizvodi iz Širokog Brijega, Mostara i Gruda prodaju u Beogradu i Novom Sadu.

– Želim još tješnju suradnju Srbije i Bosne i Hercegovine. 2015. godine imali smo razmjenu od milijardu, a 2018. to je dostiglo 1,873 milijardi. Ove godine očekujemo razmjenu od dvije milijarde. Za nas je BiH ključni gospodarski partner i moje prisustvo ovdje je razumljivo i normalno – kazao je predsjednik Srbije.

Poručio je kako bez obzira na teško povijesno naslijeđe i razlike u stavovima na ono što se u prošlosti zbivalo treba “graditi budućnost u miru i stabilnosti u sve većem razumijevanju i sve bližoj suradnji”.
Na novinarsko pitanje da prokomentira činjenicu da nitko od bošnjačkog političkog vrhu danas nije došao u Mostar, Čović je s podsmijehom odgovorio kako je to loš potez.

– Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za gospodina Džaferovića i gospodina Zvizdića. Jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor – kazao je Čović.

Dodao je kako će predsjednik SDA Bakir Izetbegović u srijedu doći u Mostar kako bi se nastavili razgovori o formiranju vlasti na državnoj razini.

Leave your vote