Dodijeljen dekret novom imamu u Örebru

Dodijeljen dekret novom imamu u Örebru

Posljednje Vijesti

Povodom smjene imama džemat Örebro je u subotu 2. decembra 2017. godine upriličio maifestaciju ispraćaja u zasluženu penziju dosadašnbjeg imama Hazim-ef. Gurde i dodijele dekreta novom imamu Mesud-ef. Muhiću, saopšteno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Naime, u džematu Örebro je došlo do prirodne smjene imama jer je imam ovog džemata, Hazim-ef Gurda, zaključno sa okobrom mjesecom završio svoj dugogodišnji radni vijek i otišao u zasluženu penziju, a na upražnjeno mjesto džemat je zaposlio novog imama, magistra Mesud-ef Muhića.

Da bi ovaj događaj obilježili na dostojanstven način Izvršni odbor džemata je orgnaizovao prigodnu manifestaciju. Tim povodom, u džematu je boravio kao gost izalanik Reisu-l-uleme, Mensur-ef Pašalić, šef Odjela za dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Manifestaciji su ispred Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj prisustvovali, Sakib Kenjar, predsjednik, te Mirsad Bektešević, član IO i Mustafa-ef. Šetkić. Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali imami Mubin-ef Neimarlija iz džemata Norrköping, Alija-ef Mustafić iz džemata Motala, Meris-ef Mustafić te brojne džematlije.

Manifestacija je započela klanjanjem podne namaza. Poslije namaza prisutni imami su učenjem ilahija i kasida popunili vrijeme do ikindije namaza. U to vrijeme se skupu obratio i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, Sakib Kenjar, koji je u svom obraćanju gostima i džematlijama pohvalio dugogodišnji rad Hazim-ef Gurde. Zatim je spomenuo izgradnju objekta budušeg isalamkog centra te potrebu da se svi angažujemo da se taj projekat, uz Allahovu pomoć, što prije završi.

Poslije ikindije namaza proučen je mevludi šerif povodom rođendana Muhameda, a.s. Zatim se gostima obratio Mensur-ef Pašalić koji je tom prilikom uručio zahvalnicu Hazim-ef Gurdi za njegov dugogodišnji rad u Islamkoj Zajednicia potom je uručio Mesud-ef Muhiću dekret o postavljanju na mjesto imama u džematu Örebro.

Hazim-ef Gurda je sa suzama u očima napravio kratak rezime svog životnog puta i angažmana u džematu Örebro. Novi imam, Mesud-ef Muhić, se zahvalio na ukazanom povjerenju koje će, uz Allahovu pomoć, nastojati opravadati svojim radom.

Na samom kraju uslijedile su čestitke novom i starom imamu a zatim su svi prisutni pozvani na zajednički ručak u prostorijama džemata koji su pripremile vrijedne džematlijke i džematlije ovog džemata, saopšteno je.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.