Milorad Dodik

Dodik izazvao incident: Pogledajte šta je uradio američkoj ambasadorici u BiH!

Vijesti

U Donjoj Gradini obilježen je dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u periodu od 1941. do 1945., ali tu manifestaciju obilježilo je neprimjereno ponašanje predsjednika RS Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack, a pritom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatama.

Kao i prošle godine Dodik je “preskočio” američku veleposlanicu Cormack tokom rukovanja sa diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Dejtonskog sporazuma.

Cormack je ranije potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH – a njegovo ponašanje u u Donjoj Gradini komentarisala je konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao” jer je na obilježavanje stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

“Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija”

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini, Dodik je rekao da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

“Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo”, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

“Ta spirala mjesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, podsjetio je Dodik.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.