in

Dodik napao Amerikance, isti dan objavljena novi šokantni podaci o njegovoj imovini: Pa ovo je nevjerovatno, da čovjek ne povjeruje kakvo bogatstvo ima!

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovno je optužio američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack da se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Nakon što je prozvao Sjedinjene Države da se kroz USAID miješaju u unutarnje stvari BiH, Milorad Dodik sinoć je ponovio kako je to politika stare administracije Baraka Obame, dok je aktuelnu američku ambasadorku naziva ostrašćenom

Ono što je Dodiku zasmetalo ovaj put je Sporazum o grant sredstvima koji je Vijeće ministara potpisalo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, a koji bi se implementirao kroz projekte jačanja transperetnosti i borbe protiv korupcije. Sredstva od osam miliona KM neće postati odmah operativna, kako je naveo u svojoj rekaciji i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentirajući optužbe da se pokušava uticati na izborni proces.

S druge strane, Zvizdić je podsjetio i kako su vanjska politika i međunarodni odnosi u nadležnosti institucija BiH, zbog čega ne moraju pitati entitete za slične sporazume, što je predsjednik RS označio unitarizmom.

Sve zategnutiji odnosi

Iz američke ambasade danas nisu reagirali. Poručili su da je ranije saopštenje dovoljno, a u njemu je uz ostalo navedeno da je riječ o teorijama zavjere koje Dodik koristi u predizbornoj kampanji. Istakli su i kako su lažne optužbe Milorada Dodika trebale da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekreteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

A novi pregled nekretnina i bogatstva kojim raspolaže porodica Milorada Dodika postala je dostupna javnosti, zanimljivo isti dan kada je Dodik prvi put progovorio o uticaju USAID-a.

U međuvremenu UG RestartSrpska danas je na svom Twitter nalogu podsjetio na samo neke od projekata koje je Američka agencija za međunarodni razvoj implementirala u RS, a čiji su su potpisnici upravo načelnici, koji dolaze iz SNSD-a.

Novinar Željko Raljić, koji je nedavno označen da je britanski plaćenik, a prema posljednjim Dodikovim navodima možda i američki štićenik, sve navedeno smatra nastavkom predizborene kampanje i strahom od gubitka izbora.

Iz Centar za istraživačko novinarstvo Srbije potvrdili su da će poduzeti sve potrebne pravne radnje zbog posljednjih optužbi Milorada Dodika da su strani plaćenici – prenosi N1.

Novi imovinski karton Milorada Dodika 

Centar za istraživačko novinarstvo je ustanovio da Milorad Dodik trenutno ima uknjiženo na svoje ime nekoliko stanova, kuća, kao i veliku kvadraturu zemljišta.

Dodik osim predsjedničke plate ima i primanja od poljoprivrede od 100 hiljada maraka, supruga Snježana ubire 45 hiljada od istog posla, dok od iznajmljivanja kuće predsjednik Srpske dobija takođe 100 hiljada maraka.

Trenutno, imovina koju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjeduje je:

kuću, zgradu, zemljište (24.998 m2) Gradiška, tri stana u Laktašima i Beogradu, kuću (341 m2) u Beogradu, garažu (45 m2) u Beogradu, automobil 40. 000 KM.

Milorad Dodik ima i kredit u Pavlović banci u iznosu od milion i 700 hiljada maraka čija namjena nije poznata.

Ono što nije uknjiženo na Milorada Dodika, upisano je na ime njegovo supruge.

– zemljište (155.915 m2) Bakinci, Laktaši
– zemljište (42.986 m2) Laktaši
– zemljište (93.820m2) Laktaši
– zemljište (23.160 m2) Laktaši
– zemljište (29.973 m2) Gradiška
– automobil 25.000 km

Vješto krije bogatstvo djece

Gorica, kćerka Milorada Dodika, ima stan u širem centru Banjaluke koji se prostire na 345 kvadrata. Nedavno je u javnost izašla i informacija da je Milorad Dodik na ime snahe Ivane uknjižio stan u Beogradu u vrijednosti od 830 hiljada maraka.

Zanimljivo je da zvaničnih podataka o prihodima, nekretninama Dodikovog sina Igora nema, osim da je vlasnik firme “Fruit eco”, koja se bavi voćarstvom. Osim toga otvorio je još dvije firme čija dobit se mjeri u milionima maraka.

Poznato je da je Dodikova kćerka uveliko zagrizla u biznis. Prvo je otvorila apoteku u Banjaluci u partnerstvu sa Ninom Škrbić, kćerkom Ranka Škrbića, koju su nedugo kasnije preprodale. Zatim, Gorica Dodik je sa u saradnji sa snahom Ivanom otvorila restoran “Agape” u centru Banjaluke.

Centar za istraživačko novinarstvo nije uspio doći do zvaničnog podatka kolika je plata Miloradu Dodiku posljednje četiri godine. Do 2014. godine je iznosila 3.900 maraka. Vjerovatno je nije ni prijavio iz očiglednih razloga, jer primanje od nekoliko hiljada maraka u svakom slučaju ne pokriva troškove kupovine navedenih nekretnina.

U pripremi zakon zbog kojeg prijeti egzodus građana iz BiH

Objavljeni razlozi Dodikove “helikopterske posjete” Doboju: Evo zašto je predsjednik RS “poletio”