Dodik otkrio da li je sa Putinom razgovarao o otcjepljenju Republike Srpske

Dodik i Putin

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ruska Federacija najprincipijelniji čuvar međunarodnog prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se nikada ni od jednog zvaničnika te zemlje nije moglo čuti, ni javno ni tajno, ništa suprotno međunarodnom pravu i samom sporazumu.

Dodik je odbacio sve neistine, spekulacije i konstrukcije koje je iznio politički analitičar iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber za Index.hr u vezi sa navodnom secesijom Srpske i navodnim razgovorima o toj temi sa Rusijom, poručivši mu da je “Rusija isuviše ozbiljna država, a njen predsjednik Vladimir Putin isuviše ozbiljan državnik da bi prije, tokom ili nakon Krima razgovarao sa njim o toj temi”.

– Gospodin Veber se samo uklapa u politički trend koji je u posljednje vrijeme zahvatio dio Evrope, u kojem se države i narodi zastrašuju Rusima i ruskim uticajem, kreirajući netačne i neutemljene analize – rekao je Dodik upitan da prokomentarište Veberove tvrdnje da je “neposredno poslije izbijanje krize na Krimu, Putin nagovarao predsjednik Srpske da uđe u avanturu secesije Republike Srpske”.

Dodik je istakao da institucije Republike Srpske nikada nisu na dnevni red stavile pitanje secesije od BiH, niti je ikada o tome razgovarao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

– Rusija je i suviše ozbiljna država, a predsjednik Putin i suviše ozbiljan državnik da bi i prije Krima i tokom Krima ili nakon Krima razgovarao sa mnom o navodnoj secesiji – konstatovao je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio Veberu da bi, ukoliko se već bavi regionom i Republikom Srpskom, za početak trebalo da zna da je ovdje odavno višepartijski sistem i da je parlamentarna demokratija na nivou pojedinih evropskih država.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.