Dodik provocirao Albance: Ja sam ovdje, kao što vidite…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Tirani s domaćinom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo – Brijuni procesa predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.
Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi između dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrana želja za njihovim unapređenjem. Otvaranje ambasade Bosne i Herecgovine u Albaniji, kao i ambasade Republike Albanije u Bosni i Hercegovini, dat će dodatni podstrek razvoju odnosa, naročito ekonomije i turizma, koji su danas bili u fokusu interesiranja.

U tom kontekstu, iskazana je spremnost za organizaciju poslovnih foruma između dvije zemlje. Uspostavljanje direktne aviolinije će sigurno doprinijeti razvoju odnosa, rečeno je na susretu.

Sagovornici su se složili da je potrebno intenzivirati saradnju i kroz regionalne projekte, kao što je izgradnja Jadransko-jonske autoceste. Na kraju susreta ponovljena je uzajamna podrška na evropskom putu i iskazana opredijeljenost za nastavak regionalne saradnje, koja je u vrhu prioriteta vanjske politike obje zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik je danas kazao da je veoma dobro da se ovaj samit održava u kontinuitetu i da je već dao ozbiljne rezultate. Kako je kazao, Albanija i BiH nemaju otvorenih pitanja, ali postoji potreba za ekonomskom saradnjom.
Članovi Predsjedništva BiH će se susresti s posebnim gostom ovog sastanka visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

“Činjenica je da je kolektivno Predsjedništvo BiH bilo u Briselu, da smo tamo imali određene dogovore. Nažalost, ne mogu da kažem da smo to ispunili. Jedna široka, otvorena mogućnost EU da do kraja maja da mišljenje za BiH vezano za njeno dalje pridruživanje EU ugroženo je činjenicom da nismo ispunili dio dogovora koji smo imali sa rukovodsvom EU, a prije svega odnosi se na samo formiranje vlasti”, kazao je Dodik.

Na upit kako komentariše najavu protesta pokreta “Samoopredjeljenje” te inicijativu da se nepoželjnim osobama proglase predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik proglasi nepoželjnim, predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao:

“Ljudi imaju pravo da protestuju, a ja sam ovdje kao što vidite”.

U četvrtak, 9. maja, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predstavnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Branimir Jukić učestvovat će na plenarnom sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa.