Dodik

Dodik ”slučajno” otkrio nevjerovatan detalj o Danu Republike Srpske

Vijesti

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je jedna od ambasadorica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obilježavanja 9. januara kao “Dana RS-a”, što je neprihvatljivo.

“To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obilježavanja svog dana”, rekao je Dodik novinarima. Kazao je da nije u pitanju ambasadorica SAD-a u BiH, ali nije želio da precizira o kome je riječ, jer će se, kaže, o tome kasnije voditi polemika. Ovaj detalj je u bh. medijima dobio veliku pozornost jer je nije svakodnevnica da se ambasadori zvaničnicima obraćaju zbog ovakvih događaja. Svakako će interesatno biti saznati o kojoj ambasadorki se radi.

Ocijenio je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a, politički sud, koji je odluke donio preglasavanjem i zloupotrebom.

“RS je svojim zakonom i provedenim referendumom pokazala šta je volja srpskog naroda”, ustvrdio je Dodik dodajući da su se danas u Banjoj Luci okupili svi srpski predstavnici vlasti na svim nivoima bez obzira na političku pripadnost.

Poručio je i da su “samo naivni mogli vjerovati da će se volja jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS moći poništiti jednom administrativnom mjerom”.

Tvrdi i da se “razvio jedan novi srpski patriotizam prema RS, da on postoji prema Srbiji i da nema patriotizma za BiH, te da ga nije bilo ni onda kada je ona bila u sastavu socijalističke Jugoslavije“, prenosi FENA.

“Zaustavili smo nametanja visokog predstavnika i spremni smo da vratimo otete nadležnosti, što će biti teško, ali vraćanje ustavnih nadležnosti RS je glavni politički cilj”, naveo je on.

Ponovio je da “srpski narod ima pravo da obilježava 9. januar, kao ‘Dan RS-a’, jer je ona tada nastala i vjeruje da će do naredne godine u svakoj općini u tom bh. entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv 9. januar“.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.