Dodik u sukobu sa ‘bolnim’ činjenicama: Dan državnosti BiH je 25. novembar i on tu ništa ne može

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovo je u sukobu za zakonom i Ustavom BiH, odnosno zemlje u čijem Predsjedništvu sjedi.
Dodik je povodom Dana državnosti BiH kazao da 25. novembar nije praznik BiH iz prostog razloga što, kako je kazao, nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH.

“Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOJ-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao Dana državnosti ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji – od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje”, kazao je Dodik.

Dodik je i ovom izjavom pokazao da ne poznaje Ustav zemlje koju predstavlja, dok mu Dejtonski sporazum, na koji se poziva svakodnevno, služi kao švedski sto s kojeg uzima ono što mu se sviđa, dok odbacuje sve ono što nije po njegovom ukusu.

Treba podsjetiti da su poslanici Narodne skupštine RS-a ranije podnijeli Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

Ustavni sud BiH je na sjednici 6. jula 2017. godine odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH te odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika NSRS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH.

Zakon o državnim praznicima kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti, usvojen je u vrijeme Republike BiH, a Dajtonski mirovni sporazum predviđa da, dok god se ne usvoje novi zakoni o državnim praznicima, na snazi su zakoni iz perioda Republike BiH. Obzirom da još uvijek nije usvojen novi Zakon o državnim praznicima i da vjerovatno neće nikad, na snazi je onaj koji je sastavni dio Dajtonskog sporazuma.

Dakle, 25. novembar i 1. mart predstavljaju državne praznike Dan državnosti i Dan nezavisnosti i to bi svaki pojedinac u ovoj zemlji trebao znati, a visoki zvaničnici poput Dodika bi ovu činjenicu, ne trebali, već morali znati!.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.