Nikšić, Dodik i Čović

Dodik za sankcije organizatorima Dana bijelih traka, SDP-ovac nije dao Bošnjacima da odgovore

Posljednje Vijesti

Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Prijedor tražio je na redovnoj sjednici Skupštine Prijedora da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.

Prema tvrdnjama ovog Kluba odbornika, navodi se kako je Dan bijelih traka “bošnjačka propaganda”, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake. SNSD smatra da je “vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani grada Prijedora 30. i 31. maja 1992. godine”, prenosi Detektor.ba.

Nakon ovog prijedloga, te nakon što im nije dozvoljeno da se obrate, odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su sjednicu.

– Odbornicima iz SDA i DF-a uskraćeno je pravo da repliciraju kolegi iz SNSD-a Dragoslavu Kabiću, koji je kazao da je Dan bijelih traka neosnovan i da bi trebalo sankcionirati ljude koji obilježavaju Dan bijelih traka, te kazao da zapravo Bošnjaci i Hrvati nikada nisu nosili bijele trake. Potom smo mi tražili riječ na njegovo izlaganje, nama je to zabranjeno, a uz to je prekršen i Poslovnik. Predsjednik skupštine Sead Jakupović iz SDP-a je dopustio četiri minute izlaganja u kojem su ponižavane bošnjačke i hrvatske žrtve u Gradu Prijedoru – rekao je za Vijesti.ba Ajdin Mešić, zastupnik SDA u Skupštini Grada Prijedora.

Dodao je da Jakupović nije dopustio repliku odbornicima SDA i DF-a pa su ti odbornici demonstrativno napustili skupštinu.

– Smatramo da je to poražavajuće za normalne odnose između Srba, Bošnjaka i Hrvata. S obzirom na to da je SNSD već imao jedan svoj istup povodom bijelih traka, mi nismo htjeli dizati tenzije, ali njima je očito bitna predizborna kampanja, žrtve su im nebitne, a predsjednik Skupštine po svojoj funkciji očito podržava taj njihov stav – rekao je Mešić.

Odbornik DF-a Mirsad Duratović je kazao da je potez Seada Jakupović kao predsjednika Skupštine da ne dozvoli obraćanje odbornicima iz Kluba DF-a i SDA u svrhu očuvanja njegove pozicije predsjednika Skupštine.

– On da je nama to dozvolio, vjerovatno na sljedećoj sjednici više ne bi bio predsjednik Skupštine, ali eto nekome je ipak draža svoja stolica od bilo čega drugog. To je nastavak negiranja svega onog što se ovdje desilo. Nije se odustalo od politike devedesetih i pokušavaju se na svaki način zločini prikriti – rekao je Duratović za Vijesti.ba.

Krizni štab bosanskih Srba je 31. maja 1992. putem lokalnog radija pozvao Bošnjake i Hrvate da svoje kuće označe bijelim plahtama, a da prilikom izlaska iz kuća obavezno nose bijele trake oko ruke. Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.137 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.