Dok građani BiH za testiranje na koronavirus čekaju u kilometarskim kolonama, evo kako to jednostavno rade Šveđani

Globus

Pandemija koronavirusa je, čini se, dostigla svoj vrhunac u Europi. Države širom starog kontinenta bore se sa povećanim brojem slučajeva zaraze i nikad većim brojem smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Kako Europu, tako pogoršana epidemiološka situacija nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja danima obara negativne crne rekorde u broju novozaraženih i broju preminulih osoba unutar 24 sata.

vjedoci smo da je naš zdravstveni sistem “na konopcima” i da je svakim danom situacija sve lošija. Ono što sasvim sigurno, u cijeloj situaciji sa pandemijom u našoj zemlji, upada u oko običnog posmatrača je način na koji se u našoj zemlji vrši testiranje na koronavirus.

Kilometarske kolone, nervozni građani, neuslovne prostorije poput građevinskih kontejnera, sve su to redovne scene na koje ćete naići ukoliko je neophodno da se testirate na prisustvo koronavirusa.

Prije nekoliko dana smo odlučili provjeriti kako izgleda drive-in testiranje u Sarajevu. Ono što smo zaključili je da naš glavni grad, blago rečeno, ima specifičan način drive-in testiranja.

Švedska kao druga dimenzija

Za to vrijeme, u sjevernom dijelu Europe, u ovoj pandemiji toliko puta spomenutoj Švedskoj, situacija je dijametralno suprotna.

Naime, švedski model testiranja na koronavirus je veoma jednostavno napravljen, bez nepotrebnih gužvi, bez nerovze građana i ono što je najvažnije, bez mogućnosti da se neko zarazi dok čeka red da se testira na koronavirus.

U Švedskoj pacijent nazove svog ljekara koji, ukoliko smatra da ima potrebe, propiše test koji građani mogu rezervisati preko interneta u apoteci. Neko od poznanika ili član porodice osobe koja je naručila test odlazi u apoteku sa ID karticom i podigne paketić su kojem se nalazi mala ampula i štapić sa vatom.

Taj paketić se dostavlja osobi koja se treba testirati, a unutar samog paketića se nalazi uputstvo kako da sami sebi uzmete bris. Nakon što osoba sama sebi uzme bris, taj paketić se ponovo vraća u apoteku (opet poznanik ili član porodice) na dalju analizu.

Važno je spomenuti da se na paketu nalazi vaš ID broj te je samim tim nemoguće da se neki uzorci pomiješaju. Rezultate testa dobijete sutradan SMS porukom ili porukum na emailu.

Tako jednostavno.

Leave your vote