in , ,

Dok se u manjem bh. entitetu slavi tzv. Dan RS, u Sarajevu obilježen Dan patriotizma: Sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima

Prisutni na obilježavanju Dana patriotizma, sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima 1992-1995., upriličenog danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prisjetili su se svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini i poručili da BiH neće biti podijeljena, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju je prisustvovala i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, jedna od silovanih žena tokom rata u BiH – prenosi Akos.

“I ptice na grani znaju šta se desilo u BiH. Ja sam te zlikovce osjetila na svojoj koži, dva puta u mom Višegradu. I ne treba mi niko pričati šta se desilo od januara do kraja juna 1992. godine samo u mom Višegradu. Jedna sam od hiljada silovanih žena, a jedna od stotina u Višegradu”, poručila je Hasečić.

Kako je kazala, “onaj ko misli graditi svoju budućnost na tuđoj muci, vara se”.

“Mislim da je krajnje vrijeme da naši političari, iz reda sva tri naroda, koje smo birali, kažu dosta je. Mislim da sa omladinom treba puno raditi, sprovesti zakon o negiranju genocida”, dodala je Hasečić.

Sa današnjeg obilježavanja Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, poručio je da “neće trpjeti nikakve oblike fašizma, isključivosti i one politike koje zagovaraju podjelu, uništenje države BiH i novi genocid nad Bošnjacima”.

“Ova poruka se prvenstveno odnosi na one koji su se danas skupili u Banja Luci da proslave najveće zločine na tlu Evrope, poslije Hitlera, da slave ratne zločince i da kroz poruke, koje su svakodnevno prisutne, pokušaju narušiti teritorijalni integritet i suverenitet države BiH”, istakao je Tokić.

Okupljeni na današnjem obiježavanju prisjetili su se i svih žrtava i poručili da “BiH neće biti podijeljena”.

“Mi smo, kao bošnjački narod, ovoga puta puno spremniji nego ‘92. godine da odbranimo svaki pedalj države BiH”, dodao je Tokić.

Ahmet Sejdić, potpredsjednik Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka svijeta, poručio je da bi se svakog dana trebali sjećati žrtava i zločina počinjenih u BiH.

“Ako hoćemo neku budućnost u kojoj će biti svjetla za buduće mlađe generacije i sve one generacije koje dolaze iza vas i za državu BiH, onda se prema ovakvim stvarima treba određivati potpuno legitimno kroz parlament i izvršne institucije BiH”, dodao je Sejdić.

Vapaj Bošnjaka Srebrenice zbog sramotnog obilježavanja tzv. Dana RS

BOSANSKI PABLO ESCOBAR Policija zaplijenila tonu i po kokaina i uhapsila državljanina BiH Smaila Šikala