in

Doktor hemijskih nauka o slučaju Navaljni: Novičok se ne koristi za ubijanje pojedinca, moze da uništi vojnu jedinicu

Doktor hemijskih nauka Leonid Rink, koji je direktno učestvovao u stvaranju bojnog otrova „Novičok“, objasnio je u emisiji „Solovjov lajv“ da je nemoguće trovanje Alekseja Navaljnog ovom supstancom.

Rink je naglasio da je sistem „Novičok“ koktel od mnogih sastojaka koji „nije spreman za upotrebu“ sve dok se ne rasprši.

„Zbog toga reč ‘Novičok’ uopšte ne treba koristiti ni u kojoj varijanti“, precizirao je on.

Naučnik snatra da je smiješna izjava da se supstanca može koristiti za ubijanje pojedinca, jer je sistem sposoban da uništi vojnu jedinicu.

„Čovjek bi bio uništen za sekundu“, naglasio je Rink.

Istovremeno je ukazao na razlike u kliničkoj slici koja je karakteristična za trovanje „Novičokom“, u odnosu na onu uočenu kod Navaljnog.

Tako se kod osobe izložene ovoj supstanci primjećuju mioza (oštro sužavanje zjenica) i konvulzije, nakon čega smrt nastupa za nekoliko minuta. On smatra da je nemoguć scenario u kojem se žrtva spašava nekoliko nedjelja i prevozi avionom. Istovremeno, simptomi koji su primijećeni kod Navaljnog, prema riječima hemičara, karakteristični su za pankreatitis.

Komentarišući izjavu da je njemačka vlada izjavila da su otkriveni tragovi „Novičoka“, Rink je istakao da ne samo da je nesvrsishodno upotrebiti ovu supstancu u takvim uslovima, već i nemoguće, pa se može govoriti o upotrebi supstanci sličnog tipa.

„Koje, usput budi rečeno, vrlo dobro mogu da prave Nijemci, Britanci, Šveđani, Česi i Amerikanci, naravno“, rekao je on.

Rink je dodao da su tragovi „Novičok“, o kojima govori njemačka strana možda tragovi lijekova koji su korišcteni u liječenju Navaljnog.

Njemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavijestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Njemačke na zahtjev o situaciji sa Navaljnim.

Joe Biden dobio podršku 81 Nobelovca: Sluša stručnjake i koristi nauku za rješenje problema

On je započeo Drugi svjetski rat: SS oficir dao izgovor Hitleru, a nikada nije odgovarao za svoj zločin