in ,

Dosadilo vam je čekanje na Vranduku? Evo kako ga možete zaobići!

Kolone pred tunelom Vranduk i dalje se mjere kilometrima. To bi se trebalo promijeniti krajem oktobra, kada se očekuje uspostava prometa u oba smjera

Na dionici magistralnog puta M-17 Zenica – Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, i dalje se saobraća naizmjenično jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, formiraju se duge kolone u oba smjera.
Obećanja

No, to bi se trebalo promijeniti za neka tri mjeseca. Vlado Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH, prošle sedmice održao je sastanak s predstavnicima nadzora i konzorcija izvođača rekonstrukcije dva tunela i dva mosta u Vranduku, koji bi trebao rezultirati i ispunjenjem cilja da se krajem oktobra ponovo uspostavi promet u oba smjera.

– Nama je cilj da se promet, kako je i predviđeno, do kraja desetog mjeseca pusti dvosmjerno. Da nemamo više korištenje obilaznice. Na dobrom smo putu, po obećanjima predstavnika izvođača radova i nadzora, da sve ide dinamikom kako je i predviđeno, rekao je Pravdić i najavio da će, nakon puštanja u promet tunela i mostova, izvođač u noćnim satima raditi montiranje opreme, ventilacije, osvjetljenja…

Putnička vozila, odnosno kombi-vozila, minibusi i kamioni koji nisu teži od 7,5 tona, mogu koristiti alternativni pravac R-445 Zenica – Tetovo – Nemila, koji je ovih dana popravljen.
Zbog činjenice da nema oznaka o zaobilaznici, odnosno ovom putu, pojasnićemo gdje skrenuti sa M-17 za sve one koji bi ga eventualno mogli koristili. Kada se ide iz pravca Zenice, potrebno je doći do kružne raskrsnice kod Crkve rođenja Presvete Bogorodice i skrenuti desno za naselje Tetovo. Onda se ide punih 20 kilometara ravno do Nemile iz koje se izlazi na magistralni put M-17. Na ovom putu se prolazi lijevom obalom rijeke Bosne kroz Tetovo, Banloze, Jelinu, Vranduk, ispod srednjovjekovne tvrđave, gdje se prolazi starim tunelom, a onda ide ispod mosta na rijeci Bosni na izlazu iz tunela Vranduk nastavlja do Nemile.

Ako se ide iz pravca Doboja prema Zenici, skrene se sa M-17 u Nemilu. Na tom je mjestu postavljen znak sa objašnjenjem da se radi o zaobilaznici, prođe se ovo naselje i nastavlja put dug četiri-pet kilometara i dolazi pred tvrđavu Vranduk, tu se skreće lijevo na most sa plavom ogradom i potom skrene desno sve do uključenja na M-17 prije tunela Vranduk II. Tu vas policija preusmjerava na M-17.
Prolaz za sanitet

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona putem Policijske stanice Nemila osigurala je da sanitetska vozila sa pacijentima čije je stanje akutno – životno ugroženo, prođu bez zadržavanja ili uz minimalno zadržavanje uzrokovano radovima na tunelu Vranduk.

TRAGEDIJA Preminula bivša misica Dijana Milojković

Odabrao Srbiju umjesto BiH, a sada ostvario transfer karijere