DOŠLO VRIJEME DA NAROD DRŽAVU VRATI DRŽAVU U SVOJE RUKE Dodik ih “povaljao kao da su mali”: Političari koje smo izabrali konačno se moraju probuditi inače nas čeka haos kakav se na pamti

Posljednje Vijesti
Izgleda da je došlo vrijeme da narod konačno vrati vlast u svoje ruke!

Odmah nakon povlačenja otpočt eće procedura imenovanja novih ljudi, ali za razliku od prethodnih godina, ovog puta imenovanja ambasadora odvijat će se na način da predsjednik Republike Srpske srpskom članu Predsjedništva BiH dostavi prijedloge za imenovanje.

Sramota!

“Jako je važno da jedan ovako važan proces vratimo u okvire ustavnih procedura i da odaberemo one ljudi koji će znati kako se izražavaju interesi Republike Srpske, a da pri tome ne nanose štetu bilo kome drugom”, rekla je Cvijanovićeva, prenose Nezavisne novine.

Odluke o razrješenju ambasadora i konzula Dodik bi mogao donijeti već sljedeće sedmice, a u BiH iz svijeta biće povučeni Borislav Marić, ambasador u Japanu, te Lepa Babić, koja je bliska PDP-u, a koja je zahvaljujući potpisu Bakira Izetbegovića za ambasadora BiH u Bugarskoj imenovana 19. novembra, odnosno posljednjeg radnog dana starog saziva Predsjedništva BiH. Od ambasadora iz PDP-ovih redova biće povučeni i Slavko Vučurević (Slovenija), bivši gradonačelnik Trebinje, Branko Dokić (Grčka), dugogodišnji član PDP-a koji je u ime te partije obavljao važne i visoke funkcije, i Vinko Radovanović (Crna Gora), koji je kao kandidat PDP-a bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Iz SDS-ovog ešalona biće povučeni Anđelko Grahovac (Švajcarska), Srđan Lalić (Kanada), Lazar Mirkić (Srbija), Aleksandar Dragičević (imenovan za ambasadora u Rumuniji, još nije prošao pripreme) i Zoran Milićević, koji čeka agreman za službu u Češkoj. S funkcije ambasadora stalne Misije BiH pri OEBS-u biće povučen i Jugoslav Jovičić, koji je bio dugogodišnji član SDP-a, a na tu je funkciju imenovan kao kadar SDS-a.

Takođe, biće povučeni i Jelena Rajaković (Izrael), koja je na funkciju ambasadora imenovana kao kadar NDP-a, Luciano Kaluža s mjesta generalnog konzula u Frankfurtu, kao i njegov kolega iz stranke Duško Stojanović, koji je ambasador u Egiptu, a kojem je i istekao trogodišnji mandat.
Odlukom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, biće povučen i konzul Igor Babić iz Instanbula, koji se nalazi na pripremama, a u srpskoj kvoti je i Makedonija, gdje još niko nije imenovan.

Odluku o povlačenju 16 ambasadora i konzula koji su u svijetu kao srpski kadrovi komentarisao je i Igor Crnadak, aktuelni ministar spoljnih poslova BiH, koji je na svom Facebook profilu napisao da se radi o agresivnosti, mržnji i osvetničkoj retorici prema svakome ko ne pripada njihovoj političkoj opciji.

“Nikada i nigdje nije zabilježeno da se povlače svi ambasadori odjednom nakon izbora. Ali, to je nadležnost Predsjedništva, ako misle da je to dobro i korisno, neka donesu tu odluku. Samo kao napomena, nakon prošlih izbora Predsjedništvo BiH nijednog ambasadora nije vratilo, niti smo mi u MIP-u povukli bilo kojeg diplomatu prije isteka roka”, napisao je Crnadak.

Inače, odluke o povlačenju i imenovanju ambasadora i konzula donose se konsenzusom u Predsjedništvu BiH, ali je uspostavljena praksa da se članovi Predsjedništva BiH jedni drugima ne miješaju u taj posao, odnosno da je svaki član Predsjedništva slobodan da imenuje ambasadore iz kvote naroda kojem pripada i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.
AMBASADORI

Japan – Borislav Marić
Bugarska – Lepa Babić
Izrael – Jelena Rajaković
Švajcarska – Anđelko Grahovac
Kanada – Srđan Lalić
Grčka – Branko Dokić
Rumunija – Aleksandar Dragičević
Češka – Zoran Milićević
Egipat – Duško Stojanović
Slovenija – Slavko Vučurević
Srbija – Lazar Mirkić
Crna Gora – Vinko Radovanović
OEBS – Jugoslav Jovičić
Frankfurt – Luciano Kaluža
Instanbul – Igor Babić
Makedonija – istekao mandat 31. oktobra

Leave your vote