in , ,

Dr. Amra Šabić El Rayess kod Senada Hadžifejzovića: “Bila sam sa Bidenom, BiH sada treba reagovati, hitno, lobirati!”

Osoba sa nevjerovatnom karijerom

Dr. Amra Šabić, profesorica sa čuvenog Columbia Univerziteta, osoba sa nevjerovatnom karijerom (radila u Goldman Sachs, Deutche bank, UNDP, OSCE…) ličnost koja sama lobira za BiH, kritikuje BH političare i poziva ih na hitnu reakciju gostovala je sinoć u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

“Pružite ruku Bidenu i Americi, sada, odmah, hitno! U susretu s Bidenom zahvalila sam mu se na pokušaju da pomogne i odbrani narod u BiH!

Holbruk mi je iskreno i svima na predavanju priznao da je pogriješio zbog naziva entiteta Republika Srpska!

Amerika će nam biti veliki prijatelj u budućnosti, ali prije svega moramo biti i sami sebi prijatelji, to je ključno! Imamo mnogo ljudi koji mogu pomoći da se ostvari bolji odnos Amerike i BiH! Bajden već pravi tim, okuplja ljude, znam ih! BH Ambasadori se obraćaju samo onda kada im nestane novca! Zvali su me samo da dam novac ambasadi i misiji BH, zvali me da im budem prevodilac!

Pisala sam pisma, nudila prijedloge, ništa, nema odgovora ! Često sam na skupovima gdje su eminentni ljudi, za mene je to svakodnevnica! Naši političari se boje uspješne dijaspore, diplomate se boje za svoje pozicije, pa neću im ih ja uzeti, meni to ne treba! Ne interesuju me politički angažmani, iako sam imala ponude! Nudili su mi da budem kandidat za američki Kongres. Ako se ikad odlučim politički angažirati, to će biti u SAD-u!

Nije važno da budete političar kako bi efektivno utjecali na političke odluke! Na politiku utječem na drugi način! Holbruk i ja se znamo diplomirali smo na istom fakultetu, pozvao me da dođem u New York! Rekao je da za budućnost i mir u BiH pogrešno dozvoliti RS-u da nosi to ime, priznao je da je pogriješio! Dirnulo me kada je pričao o genocidu…!

Prvu lekciju koju sam naučila kada sam došla ovdje je da se ne obraćate ljudima samo kada su vam potrebni, već da širite krugove ljudi, ostvarujete kontakte! Tako treba da radi naša diplomatija a ne radi! Naša diplomatija tu lekciju još nije savladala! Ovo je krajnji momenat, Bajdenova pobjeda, sada treba djelovati, lobirati, političari iz BH se moraju uključiti! Ovo je krizni momenat da se potrese naša diplomatija i politički krugovi, da nađu način da kontaktiraju američku administraciju!

Sve što javno radim je poziv BiH kao državi da poduzme nešto! Niko me ne plaća, radim kao pojedinac! BiH mora u NATO, to je prioritet! Trump iznenadio kad je rekao da CG kao članica NATO-a može izazvati treći svjetski rat! Ne zna se šta će se desiti za četiri godine!

Ne možemo čekati da se Amerika sjeti nas! Naša država treba lobirati za bolji status BiH na balkanu i Evropi! Da nije bilo Trumpa i da nisam bila zabrinuta za sve širom svijeta, vjerovatno ne bih napisala knjigu! Bilo mi je važno da napišem našu, bosansku priču na kreativan način, da priča dosegne do razreda u američkim školama i univerzitetima i širom svijeta!

Optimista sam! 1992. godine, na moj rođendan, na današnji dan moja kuća je bombardovana u Bihaću, nisam mislila da ću preživjeti, a pogotovo ne da ću biti u SAD-u i da ću ostvariti svoj san”, kazala je između ostalog.

Pogledajte snimak cijelog intervjua.

FOTO, Ilustracija

Požar na magistralnom putu kod Doboja!

Počeli protesti u Doboju!