Drama na Kosovu: Policija osramotila Vučića kao niko ranije, zaustavili konvoj i zabranili im da nastave put!

Konvoj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je zaustavljen u selu Ugljare u opštini Zubin Potok, vratio se nazad u Kosovsku Mitrovicu, javio je dopisnik Srne, koji se nalazi u konvoju.

Konvoj predsjednika Srbije, koji je uprkos tome što su mu privremene institucije u Prištini otkazale posjetu, krenuo je makadamskim putem prema selu Banje, ali je zaustavljen u selu Ugljare u opštini Zubin Potok.

Kosovska policija zaustavila konvoj
Kosovska policija zaustavila je konvoj nakon što su dobijene informacije da je blokiran i zaobilazni put preko Zubinog Potoka i sela Dren prema selu Banje.

Prije nego što je konvoj krenuo nazad u Kosovsku Mitrovicu, Vučić je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo pješice prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu kako bi odlučili šta dalje da čine.

Kako je ranije prenio Blic, na putu Zubin potok – Banje kosovska policija zaustavila je Vučića i njegovu pratnju i zabranila mu dalji put ka Banjama. Obavijestili su ga da su barikade postavljene na dva kilometra odatle.

Kosovska vlada je iz sigurnosnih razloga formalno otkazala posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje na Kosovu, s obzirom na blokadu puta koju su izvršili mještani, no Vučić je, kako prenose srbijanski mediji, ipak, krenuo tamo.

Inače, nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog najave dolaska predsjednika Srbije u selo Banje, a prema nekim medijskim izvještajima čuli su se i rafali.
Nakon informacija da je nemoguće kontrolirati haos na putevima, Kosovska vlada donijela je odluku da otkaze posjetu Vučića Banjama.

Predsjednik Srbije izjavio je jutros, povodom informacija da su veterani OVK blokirali put Kosovska Mitrovica-Srbica zbog njegove posjete Kosovu i da su se grdno prevarili ako misle da će ga zastrašiti.

Vučić je istakao da stvari treba da se rješavaju riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

“Grdno su se prevarili ako misle da će me zastrašiti. Još sam snažnije opredjeljen za očuvanje mira i srpskih institucija i naroda na Kosovu”, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

U pratnji 15 vozila i policije krenuo ka Banjama
“Enklave u Srbičkoj opštini vjerovatno nećemo moći da posjetimo. Pokušat ćemo okolnim putem, ali teško da ćemo stići. Ne preporučujem srpskim medijima da kreću, ostanite ovde. Mi ćemo da probamo, pa ako uspijemo, ako ne, vratićemo se” rekao je Vučić.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopćio je danas da odluka o zabrani posjete predsjednika Srbije stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

“Sigurnost građana je prije svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva vanjskih poslova o posjeti predsjednika Srbije na području Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah”, napisao je Haradinaj na društvenoj mreži, prenosi Blic.

Održao govor u Kosovskoj Mitrovici
Ipak, Vučić je održao danas govor u Kosovskoj Mitrovici i to nakon što ga zaustavila patrola Kosovske policije i onemogućila prolaz ka Banjama, gdje je došlo do blokade puta.

“Neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas. Zato što vas hoćemo žive”, kazao je Vučić.

“Sedmicama, mjesecima ponavljaju kako se neko spremio da neko mora da prizna nezavisnost Kosova, ja ovde svima kažem da je to notorna laž i pred svima govorim da se to neće dogoditi”, naglasio je.

On je rekao da je upravo taj koji je na vlasti u Prištini Hašim Tači i da on Albanac.

“Ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Tačija, i pred svakog drugog na ovom svijetu. I pred Mogherini i Merkel i Macrona i Putina. I kao što vidite i smijem i mogu”, rekao je Vučić.
On je kazao da je ideja da se sačuva mir i da se pokuša s uspostavljanjem mostova povjerenja prema Albancima, “da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu”.

Govorio je i promjenama granica i razmjeni teritorije

“Kada vam pričaju kako ja hoću da mijenjam granice, lažu, jer granice danas, gdje su? Mi mislimo jedno, Albanci, mnogobrojniji i jači na Kosovu, misle drugačije? Jedan dio svijeta misli jedno, drugi misli drugo. U stvari, Ja hoću da mijenjam vaša prava. Da osvojim, za vas, sva ona prava koja vam pripadaju, i koja su dio onoga što se zove civilizovan svijet”, rekao je Vučić, te je dodao:

“Imamo li nekakav nacrt rješenja u Briselu? Nemamo, nismo ni blizu njega. Ali, po prvi put, čini mi se da dobro znamo da moramo i da razgovaramo i bar da pokušamo naše odnose da uredimo. Ali, novo je i to što neću ovde da psujem Albance, neću čak ni one koji su tukući Srbe stvarali im državu, već želim da vidim kako djelima možemo da stvorimo bolje sutra za Srbe na Kosovu”.
Vučić je kazao “mi danas želimo da budemo dio Evrope, Albanci žele da dobiju viznu liberalizaciju, i jedni i drugi želimo bolji život za svoje građane”.