Drugi seminar Mreže mladih

Drugi seminar Mreže mladih

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ od 28.4. do 01.5.2018. organizovala je drugi seminar Mreže mladih dijaspore.

Nakon prošlogodišnjeg prvog seminara u Minhenu, ove godine tridesetak mladih iz Danske, Norveške, Njemačke, Austrije, Australije i Francuske su se okupili u Centru za lično i profesionalno usavršavanje u Sarajevu.

Kroz radionice, predavanja i međusobno upoznavanje žele podržati ovaj projekat koji je zaživio u mnogim gradovima bh. dijaspore, saopšteno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Stručni saradnici Uprava za vanjske poslove i dijasporu Medina Mehmedović-Mulalić i Muhamed Jugo su kroz raznovrstan i bogat edukativni program boravak bh. omladini iz dijaspore u BiH učnili ugodnim, korisnim ali i zabavnim.

U protekla tri dana naši omladinci su nakon vrlo korisnih i zanimljivih radionica sa Valdetom Peštalićem, stručnim saradnikom Agencija za certificiranje halal kvalitete IZ u BIH, obišli Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu, kao i druge kulturno-historijske znametitosti u Starom Gradu.

Družili su se sa muftijom Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćemanom i hfz. doc. dr. Kenanom Musićem, gl. imamom MIZ Sarajevo.

Drugog dana boravka u BIH obišli su vezirski grad Travnik i sa Muhamedom Jusićem, savjetnikom Reisu-l-uleme za medije i portparolom Islamske zajednice, razgovarali o muslimanima u Evropi.

Upoznali su se i sa skoro četverogodišnjom opsadom glavnog grada BiH, posjetom Sarajevskom ratnom tunelu, a na Vrelu Bosne su uživali u lijepom proljetnom popodnevu.

Današnji dan su upotpunili izletom na Jarčedole, gdje su kroz zanimljiv razgovor sa hafizom Saudinom Gobeljićem, tematizirali misiju i zadatke koje imaju u današnjem vremenu i društvu iz kojeg dolaze. Drugi seminar Mreže mladih će se završiti posjetom Mostaru, vodopadu Kravice i Vrelu Bune.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.