Dvojica Bosanaca uhapšena u Austriji: Krali bicikle, pa ih preprodavali u Banjoj Luci

Policija u Austriji uhapsila je pripadnike jedne bande iz Bosne i Hercegovine koja je provaljivala u podrume i uglavnom krala bicikle, koji su kasnije preprodavani u Banjoj Luci, saopćila je policije savezne pokrajine Gornje Austrije.

Dvojica državljana BiH (19 i 24) su od ljeta 2017. izvršili provale u najmanje 64 zgrade na području Gornje Austrije i otuđili robu u vrijednosti od 162.000 eura – navodi se u saopćenju policije, prenosi Index.

Dvojica provalnika su robu dostavljala trećem članu bande, vlasniku trgovine bicikala u Banjoj Luci, koji je robu preprodavao dalje. Kako navodi policija u saopćenju, prodavač je i naručilac robe.

Bosanskohercegovački državljani su uhvaćeni na djelu i uhapšeni krajem prošle godine i otada se nalaze u istražnom zatvoru. Terete se za aktivnost organiziranog kriminala.

Prema nalogu državnog tužilaštva u Stejru, prije nekoliko dana izvršen je pretres trgovine i skladišta u Banjoj Luci. Prilikom istrage pronađeni su bicikli, ali i mnoštvo dijelova koje je u trenutno nemoguće povezati s biciklima registriranim u Austriji.