E OVO JE REKORD! Apple prošle godine prodao više pametnih satova od cijele švicarske industrije

Apple Watch ne samo da je bio najprodavaniji pametni sat prošle godine, već je i posramio kompletnu švicarsku industriju satova sa svojom rekordnom prodajom, pokazuju novi podaci Strategy Analyticsa.
Izvještaj procjenjuje da je Apple isporučio gotovo 31 milion satova u 2019. godimi, što je 36 posto više nego godinu ranije. Švicarska industrija satova, koja uključuje marke kao što su Swatch i TAG Heuer, isporučila je samo oko 21,1 milion satova, što je pad od 13 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi Verge.

Iako Apple nije objavio podatke o prošlogodišnjoj prodaji Apple Watch satova, Strategy Analytics prikuplja podatke od maloprodajnih partnera i drugih dobavljača kako bi došao do svojih procjena prodaje.

“Analogni ručni satovi popularni su među starijim potrošačima, ali mlađi kupci okreću se pametnim satovima i kompjuterizovanim vrzijama ručnog nakita”, piše Neil Mawston, izvršni direktor kompanije Strategy Analytics.

Prema mišljenju njegovog kolege, analitičara Stevena Waltzera, tradicionalni proizvođači švicarskih satova gube rat protiv pametnih satova.

“Apple Watch isporučuje bolji proizvod putem dubljih maloprodajnih kanala i privlači mlađe potrošače. Prozor švicarskih marki satova, koji utječu na pametne satove, sada se zatvara”, kaže Waltzer.

Apple Watch je dugi niz godina tržišni lider u kategoriji pametnih satova i jednom je nadmašio švicarsku industriju satova po kvartalnoj prodaji u 2017. godini. Međutim, ovo je prva puna godina u kojoj je proizvod nadmašio svog analognog konkurenta, piše Verge.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.