Edin Osmančević: Divide et impera!

Edin Osmančević

U latinskoj izreci “Zavadi pa vladaj” se oslikala sva tragedična realnost poslijeratne sudbine Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu nikog od političara u Bosni i Hercegovini, kao što je to uostalom bilo i do sada, nije zabrinuo niti najnoviji izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

U državi u kojoj se namjenski sve podijelili, uništili su sve ono što je važno za ekonomski prosperitet države poput poštenja, ljudskih sloboda istine i povjerenja. Naučeni da budu nedodirljivi i zaštičeni , kao što je to u nekim boljim vremenima bio bosanskohercegovački medvjed, oni su taj izvještaj potpuno ignorirali.

U samom izvještaju se koalicija Čović – Dodik identifikuje glavnim kočničarima razvoja i navodi da se korupcija, kao raširena pojava, ne suzbija, da su ugrožene slobode izražavanja i slobode medija, kao i da su manjine predmet napada.

Zašto bi koalicija Čović- Dodik suzbijala korupciju

Složit ćete se sa mnom da je za bosansko-hercegovačke prilike više nego naivno očekivati da će akteri koji su sustavno učestvovali u pljački države Bosne i Hercegovine javno reagovati i priznati da je korupcija ozbiljan problem na što se polako navikavamo kao općedruštveni kodeks ponašanja? Zapravo borba protiv kriminala i korucije u BiH nikada nije ni započeta. Bosanskohercegovačkim vlastima ni u jednom scenariju nije prioritet suzbijanje raširenosti korupcije u institucijama, niti im je na kraj pameti procesuranje koruptivnih službenika

Zato je puno i odgovora u pitanju zašto. Zašto bi koalicija Čović- Dodik suzbijala korupciju kada je ona njihov adut i sredstvo razbijanja države BiH? Zašto bi vodeći politički lideri težili transparentnom sistemu kada on ugrožava korupciju u kome oni se takmiče ko će više zagrabiti iz đepa običnog građanina? Zašto bosanskohercegovačka javnost nema dovoljno snage da pogleda istini u oči i prizna da su danas epilog korupcije i kriminala masovna iseljavanja i napuštanja BiH?

Korupcija sukcesivno uništava bosansko-hercegovačko društvo, čineći jedne enormno bogatim a siromašne još siromašnijim i svakako, cinički nam se smijeći u lice. Ona je bez sumnje najveća u javnim nabavkama gdje se ne bira najbolji dobavljač već onaj ko plati ”naknadu” korumpiranim političarima i njihovim dodvornicima. Tako ste naprimjer se u izboru literature za namlađe mogli naći knjige u kojima stoji da vuk živi na drvetu te da su 2 plus 2 = 5. Mnogi su se tajkuni obogatili perući novac u građevinskim projektima gdje je zarada po kvadratnom metru od 500 do 1000 km a često i mnogo veća.

Zidovi plača

Jedan od najtipičnijih primjera pljačke javnih sredstava je izgradnja autoputu Banjaluka- Bosanska Gradiška koja je koštala manji BiH entitet više nego što zdrav razum može da zamisli. Priča o ovom autoputu je priča o brojnim lažnim obećanjima, kao i dugačkom spisku nezakonitosti koje je počinila vlast Republike Srpske. Naduvavanjem cijena izgradnje tunela i trase na prvoj dionici autoputa, dugoj samo 5,7 kilometara, vlast Srpske i preduzeće „Integral inženjering“ uspjeli su da sa realnih 65 miliona KM, koliko je bilo potrebno za kompletan završetak jednog dijela autoputa, iznos podignu do 130 miliona KM. Korupcija je prisutna i u pravosuđu.

Čemu nas to vodi? Možemo li se staviti u kožu onih roditelja koji su izgubili svoju djecu i koja pravdu traže pred sudom prolazeći ponovo kroz traume i dokazivajuči da su ih počinila oni koji uživaju zaštitu pred sudom istih tih korumpiranih političara.

Političke elite bez sumnje proizvode društveni kaos jer se u njemu dobro snalaze budući da za njih vrijede posebna pravila svojstvena mafijaškim organizacijama. Djelotvorna strategija borbe protiv korupcije započinje razvlaštenjem političkih aktera od bilo kakvoga političkog utjecaja na profesionalne procese i strukture u javnim institucijama, a prvi je korak u tom smjeru raskid s praksom političkoga kadrovanja.

Ona mora teči od vrha i agonija zvana korupcija neće se zaustaviti dok god joj se ne objavi otvoreni rat! U suprotnom zidovi plača i javne kuhinje bit će naša realnost.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.