Edin Osmančević

Edin Osmančević: Dok jaganjci ne utihnu i crijeva počnu da krče…

Kolumna Posljednje

Sve Dodikove banke kao sto je to nekad bila i Dafina banka imaju puno toga zajedničkog. Osim što počinju sa „D“ propale su ostavljajući iza sebe veliki broj opljačkanih štediša i ogromnu štetu! Možda je to i u kontekst „D“ dana koji je i najavljivao katastrofu!
Za Dafinu Milanović šira javnost u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji čula je prvi put 9. oktobra 1991. godine, kada postaje predsjednica „Dafiment banke“ koja građanima počinje da nudi kamate na štednju čak do 160 odsto za mjesec dana.

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

On je osnivala „Dafiment banku“, oktobra 1991. bez ijednog dinara osnivačkog uloga. Pošto sam u to vrijeme bio u Beogradu slušao sam bajke o ovoj ženi, a kilometarske kolone naivnih građana su se protezale ulicama Beograda. Ljudi su uzimali svoje poslednje devize ispod madraca vjerujući da će im ona donijeti dobru zaradu. Slušajuci radio dobro se sjećam da su njemački finansijski stručnjaci upozoravali da se radi o najobičnijoj prevari jer nijedna banka ne bi preživjela sa štednim kamatama od 15 % na uloge štediša.

Oproban sistem

Ta bajka o lakoj zaradi, u koju su građane uvjeravali državni mediji sa vijestima o „srpskoj majci“, potrajala je do 1. maja 1993, kada je objavljen bankrot. Nakon toga je ostalo oko 150.000 prevarenih štediša. Tek kasnije je otkriveno da je „Dafiment banka“ bio državni projekat iza kojeg je stajao prvi bankar Srbije Slobodan Milošević. Tim „projektom“ od građana Srbije je uzeto, prema nalazu Komisije Narodne banke Srbije, više od 450 miliona njemačkih maraka.

Dug prema prevarenim građanima počela je da vraća država od 2002, a da ga još nije vratila. Tek kada je bila suočena sa ozbiljnim optužbama, ona je za propast banke i smrt sina, ćerke i supruga u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj 1992. optužila Slobodana Miloševića. Osim njega optužila je i tadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije pokojnog Borislava Atanackovića, tvrdeći da je po Miloševićevim nalozima diktirao poslovnu politiku „Dafiment banke“.

Među čelnicima nekadašnjeg režima koje je optužila Dafina Milanović su tadašnji predsjednik Vlade Radoman Božović, tadašnji direktor CIP Milutin Mrkonjić, tadašnji direktor ŽTP Milomir Minić i Mihalj Kertes, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića koji je bio šef obezbjeđenja „Dafiment banke“. Umrla je 2008. stara 60 godina.

Da je naivnost građana sa prostora Balkana van svake pameti pokazuje i slučaj u manjem BiH entitetu RS-u. O Balkan Investment Banci, Banci Srpske, Bobar banci i Pavlovića banci već se sve zna. Stotine miliona maraka su nestale, istrage su prekinute zbog veza političke i pravosudne mafije, a oni koji su direktno odgovorni za pljačku drzave i naroda još uvijek su na slobodi.

Podsjetiomo i da je tokom mandata glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića propala istraga protiv Milorada Dodika u predmetu Hypo Banka gdje je bio osumnjičen zajedno sa Kurtom Makulom, tadašnjim direktorom Hypo Banke u Banja Luci. Pored Republike Srbije i Tužilaštva BiH koje štiti kriminal Dodika, RTRS je odličan paravan koji širi spin o „zavjeri“ protiv njega koju sprovodi Mektić, „muslimansko“ Sarajevo i „strani plaćeni ambasadori“.

Pozorišta u svojoj kući

Dakle ista taktika koju je i Miloševic upotrebljavao, a naivni građani vole da im se ponavlja!
Dodiku i ostalom kriminalnom miljeu se „hoće“ jer je stvoren poslušnički mentalitet građana i kult- sistem ličnosti koji ne samo da je onemogućio opštu pljačku vec stvara planove da to nastavi „legalno“ nakon izbora 2018. godine.

Spas nas sviju je odlazak Dodika i svih kriminalizovanih političara po principu spojenih posuda kako u RS-u tako i Federaciji BIH.

Čini se ni da građani neće još „progledati“ jer oni više vole „pozorišta u svojoj kući“. Živjeće se od lažnog patriotizma sve dok jaganjci ne utihnu i crijeva počnu da krče!

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.