Edin Osmančević

Edin Osmančević: Izbori su naše jedino mirno rješenje

Kolumna Posljednje

Svijet je danas bolesniji kao nikad, a mnogi politički analitičari smatraju da današnja međunarodna politička situaciju je gora od one iz ranih 30 godina prošlog vijeka.

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

Ako samo pogledamo profile političara koji danas vladaju pojedinim državama onda možemo sa sigurnošću reći da je dijagnoza više nego tačna. Demokratija kao oblik vladanja jednom države se bez sumnje često upotrebljava kao sredstvo uzurpiranja vlasti.

Da li se čovječanstvo išta naučilo iz bliže historije? Da li nam u eri jačanja nukleranog oružja išta znači 6. augusta 1945. kada su Amerikanci bacili prvu atomsku bombu na Hirošimu zbog ćega je u prvom talasu umrlo 60-80 000 ljudi, a nedugo poslije toga od posljedica radijacije još 145.000. Da li smo naučili da nam je sutrašnji dan određen onim jučerašnjim?

Izborni sistem BiH – sistem zaštite kriminala i korupcije!

Građani Bosne i Hercegovine već duže vrijeme bojkotuju opće i lokalne izbore jer ih svega nešto više od 50 % izlazi na izbore. Ta dilema ima svoj razlog jer vladajuća politička oligarhija je načinila izborni sistem u kojem ne želi promjene. Diskriminatorski izborni zakon daje isključivo pravo Bošnjacima, Srbima i Hrvatima da biraju svoje članove Predsjedništva.

Bosanac ne može biti na čelu države, Bošnjak i Hrvat u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu kao ni Srbi iz federalnog dijela ne mogu biti kandidati za člana Predjedništva. Vanrednih izbora nema zbog čega je jedan od najljepših gardova Europe Mostar godinama crna rupa na demokratskoj karti svijeta.

Koliko je Izborni zakon koje su donijele političke stranke na vlasti ruinirao demokatiju u Bosni i Hercegovini možda je najilustrativniji na primjeru broja glasova koji su stigli iz dijaspore. Naime, na prvim poslijeratnim izborima organizovanim 1996. godine od strane OSCEa (Organizacije za evropsku bezbjednost i sigurnost) bilo je prijavljeno 458.000 glasača iz inostranstva. Odlaskom OSCE*a 2000. godine na narednim izborima 2002. godine prijavljeno je svega 58.957 građana i taj broj se rapidno smanjivao na svakom narednom izboru.

Što se desilo sa biračkim spiskom dijaspore nakon odlazka OSCEa i zašto se za svake naredne izbore postavio uslov njihovog ponovnog prijavljivanja najbolji znaju politički akteri koji su donijeli poslednji Izborni zakon.

Presude Ustavnog suda kao i suda u Strazburu su na čekanju jer je postojeća politička vlast nije da je neodgovorna već je koruptivna i ne žele je sprovesti. Manpulisanje izbornim tijelom je glavna karakteristika predizbornih procesa. Svjedočili smo otvaranju novoizgrađenih saobraćajnih dionica, tunela koji su u istom danu, pred kamerama otvoreni, da bi po odlasku novinara ponovo bili zatvoreni. Svjedočili smo referendumima i političkim cirkusima.

Niko nije spomenuo uništene banke, privredne objekte i preduzeća i sve onome što ima veze sa društvenim i lokalnim koristima zajednicama I danas predstavnici „nacionalnih stranaka“ istupaju po već poznatom šablonu vođenja „visoke politike“, dok su njihovi lideri postupali po principu „zavadi pa vladaj“.

Izbori – jedina mirna opcija!

Danas sam na portalu lukavicki.ba pročitao kako u projektu lukavičkog Udruženja altruista „Ruke prijateljstva „ otvorena prva dječja javna kuhinja u Lukavcu u kojoj će se dijeliti 100 obroka dnevno za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a koja su u stanju socijalne potrebe. Navikavamo se na ovakve pojave koje postaju naša svakodnevnica! U državi u kojoj ima gladne djece, niko ne bih trebao da bude sretan i neko bi trebao da snosi odgovornost. Poslije svih ovih godina trebalo je doći do samootrežnjenja. Umjesto toga sebe smo postavili u poziciju najamnih građana u kojoj partiokratije odlučuju o našoj sudbini!

Masovni izlazak na izbore je naša jedina alternativa promjene koruptivne vlasti mirnim putem. Oni koji čekaju promjene i ne glasaju pomažu opstanku kriminala i korupcije i snose direktnu odgovornost za svoju neodgovornost. U Bosni Hercegovini ima ljudi i snaga koji nas mogu voditi dalje u neophodne socijal-ekomomske i društvene promjne. Na nama je da ih prepoznamo i damo im šansu! Ali i da prepoznamo one koji su godinama dobro uhljebljeni u vlasti bez konkretnih rezultata u svom radu.

Čvrsto vjerujem da zajedno možemo graditi Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku državu sa oblikom vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili ne izravno većina njenih građana kroz poštene izbore. Na nama je obaveza da stvorimo takve uslove a za to je potreban i Tvoj glas!

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.