Edin Osmančević piše za BHDijaspora.net: Balkanski Hamlet

Edin Osmančević
Edin Osmančević

Winston Churchill je bio veoma dobar futorolog i elokventni logičar. Balkan je, kako ga je nazvao, još uvijek isto ono mjesto gdje se proizvodi više povijesti nego što je sam može konzumirati.

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

Od vremena u kojem je jedan od najpoznatijih svjetskih državnika živio pa do danas čini se na Balkanu nije toga puno mijenjalo. Znao je Churchill da je balkanski princip nacionalističke vladavine kod nas i u našem regionu naše prokletstvo sa konačnim ciljem stvaranja novih krugova radikalizacije i stalnih mobilizacija na etničkom principu. Nepisano pravilo koje karakterizira Balkan a uvijek funkcioniše ; „Što radikalniji riječnik – to bolji zaštitnik nacionalnog interesa!“

Politička scena Balkana liči na tragikomični teater u kojoj se najviše igra Shakespear i u kome je glavni junak tragičar Hamlet. Naravno da su glavni režiseri nacionalne stranke čija nastojanja da učvrste svoju vlast prelazi sve granice dobrog ukusa. Građanima se još od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine sprema „drama“ ,koja po mnogo čemu nalikuje na fabulu „Hamleta“ u kojoj je baš on glavna koleteralna šteta. Logično pitanje koje se name će je; „Da li je narod dovoljno intelektualno jak da „čita“ Shaksespeara ili je ovo djelo preteško za „čitanje“? Nisam siguran da smo u stanju shvatimo sto nam je Shakespear želio reći , jer je činjenica da su mnogi naši „Hamleti“ izginuli kao rezultat nacionalističkog divljanja i sljepila u različitim vremenskim periodima sa kulminacijom u 90-im.

A da bi se suočili sa šizofrenijom moramo bit hrabri

Pred svaki naredni izborni krug se širi strah od drugog naroda. Ista matrica nam se servira iz jednog izbornog ciklusa u drugi kako nam se sprema nova podjela već podijeljene zemlje ili kako nacionalni lideri imaju planove o drugačijem uređenju BiH. Ova taktika je dobro poznata kao „discipliniranje etnosa“ valjda što poput loših daka pravimo stalno iste greške koje nas skupo koštaju.

Dobro oprobanim i učinkovitim receptom za osvajanje glasova birača! Plaše nas raznim nebulozama kako će se BiH raspasti , kako će biti podjeljena na tri djela, kako nije održiva. Plaše nas kako bi sakrili svoj vlastiti strah i kriminal od vremena u kome će se morati odgovarati za svoja nedjela! Tragedija je u spoznaji da su građani uprkos svojoj bijedi više vjerovali liderima iz „svog naroda“ nego vlastitom siromaštvu, bijedi i obespravljenosti. Naša mentalna nelogičnost je najbliža šizofreniji! A da bi se suočili sa šizofrenijom moramo bit hrabri i reći dosta!

Predstava „Hamlet u selu Mrduše Donje“ napisana 1965 od Ive Brešana. Reklo bi se da je uvijek aktuelna u našem balkanskom geopolitičkom podneblju bitisanja. Prvenstveno zamišljena kao obračun sa totalitarističkim režimom svoj puni smisao je našla danas kada se obračunavamo s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnom preobrazbom ljudi.

Da li smo sposobni da jednom zauvjek skinemo Hamletovu odoru i budemo ono što jesmo je pitanje svih pitanja!

Pročitajte