in ,

Edin Osmančević vlastima u Sarajevu: Držite pozicije, treba da vas je stid!

Edin Osmančević
Edin Osmančević

Odluka Vlade RS o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi “Israeli investment group” danas nije dobila podršku u NSRS. Za ovu odluku glasalo je 39 narodnih poslanika, protiv je bilo 34, dok je njih sedam bilo suzdržano. Ovo je dobra odluka, ali razlog mog pisanja je indolentnost takozvanih probosanskih stranaka iz Federacije.

Piše: Mr. sci Edin Osmančević za BHDijaspora.net

Moram da izrazim svoje razočarenje (ne)reagovanjem stranaka iz Federacije, posebno onih koji sebe zovu socijaldemokratskim, građanskim, liberalnim, strankama centra. Nijemo su posmatrali sjednicu Narodne Skupštine , pokazujući koliko ih se tiču prirodni i državni resursi Bosne i Hercegovine i njenih građana, a još manje interesi radnika koji su zaposleni u rudniku Ljubija i svih drugih vezanim u poslovnom lancu.

Zaglibljeni u trač partije po Sarajevu, opterećeni ličnim animozitetima, i čvrsto držeći svoje rovove u glavnom gradu, nisu izustili ni riječ kritike, protesta o Dodikovom pokušaju da obezvrijeđeni rudnik u Ljubiji prodaju tajkunima.

Javno želim da postavim pitanje Nikšiću, Bajroviću, Kojoviću, Komšiću i drugim samozvanim probosanskim strankama: Jeste li u vasim stranačkim bilansima otpisali manji bh. entitet? Dokle ćete slati lažnu nadu povratnicima u RS-u da ste predstavnici stranaka koje se bore se opšte državne interese, za solidarnost, jednakost? Da Li se Vašom današnjom šutnjom potvrđuje praksa ”ko jami nek jami”? Da li ćete i kad izaći iz svojih lokalnih samozadovoljnih torova ili vam je tako dobro dok se godinama u vaše kase iz državnog budžeta slijevaju stotine hiljada i milioni maraka poreskih obveznika?

Ovim ćutanjem opozicija Sarajeva jos jednom pokazuje da se na nju ne moze računati na narednim opptim izborima! Pitam se da li ste uopšte svjesni složenosti datog historijskog trenutka i vase lične liderske odgovornosti u ćutanju i nijemoj šutnji čerećenja i uništavanja državnih i javnih preduzeća i prirodnih resursa?

Gdje je tu BiH kao država? Valjda se kod međunarodnih sporazuma i prodaja pita i država jer ona obično treba da plaća ako kola krenu nizbrdo, kao u slučaju banaka koje su bankrotirale u manjem entitetu, zatim Bircu, naftnoj industriji…?

Danas je dan kad svi vi takozvani probosanski blok iz Sarajeva treba da se stidi jer vašim ćutanjem ste odobrili kriminalogne postupke Vlade RS-a u prodaji javnog državnog blaga koji je zaista vitalni interes svih građana BiH!

Pobjeda Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj

U nedjelju megateferič u Njemačkoj, Bosanci i Hercegovci na nogama

Sarajevo ponovo na nogama, pravda za Dženana Memića