Edin Ramić na skupu bošnjačkih udruženja u Austriji

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u posjeti je Austriji, gdje će govoriti na Simpoziju Bošnjaka u Austriji „Jedinstvo nema alternativu“, o perspektivama daljeg organizovanja bh. građana u inostranstvu na podršci održivom povratku.

Na skupu učestvuje 65 učesnika iz cijele Austrije koji predstavljaju 45 bošnjačkih udruženja u ovoj zemlji.

”Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je pokazala spremnost da okupi široki krug organizacija koje djeluju na podršci povratku, te je i ovaj događaj važan korak ka jednoj boljoj saradnji zvaničnih institucija s našim udruženjima u inostranstvu”, kazao je ministar Ramić.

Naveo je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u svim svojim projektima uvrstilo prijedloge moguće saradnje sa bh. udruženjima, a „posebnu pažnju tu stavlja na informisanje naših građana u inostranstvu o izmjenama propisa, o zaštiti statusnih prava, ali i o prilikama za investicije i podršku privrednom razvoju“.

”Godinama su naše ljude u Austriji, ali i širom Evrope i svijeta, posjećivali i od njih uvijek tražili nešto, finansijsku i materijalnu pomoć. Ja sam tu da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da više ne tražimo ništa za sebe, već da Vas pozivamo da uradimo nešto zajedno. Pokrenimo konkretne aktivnosti na podizanju povratničkih zajednica, zapošljavanju i ulaganju koje će imati potporu institucija. Pored tog ekonomskog segmenta, sjetimo se i osnovnih problema s kojima se povratnici suočavaju, zato podržimo političko i građansko organizovanje na zaštiti prava Bošnjaka-povratnika u RS”, poručio je ministar Ramić.

Istaknuo je da „bez naših građana u dijaspori teško da možemo postići iskorak i postati relevantni faktor u promjeni politika koje trenutno vladaju u ovom bh. entitetu“.

”Zato, s ovog mjesta mora ići poruka da biramo zajednički put i da od našeg cilja nećemo odustati, a to je naš povratak i opstanak”, kazao je Ramić.

Pored ministra Ramića, na skupu govore predsjednik Islamske zajednice Austrije Esad Memić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice Mensur Pašalić, direktor Uprave za vjerske poslove u Rijasetu Nusret Avdibegović i šef Ureda za društvenu brigu Hamed Efendić – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.