Elvir Klempić, Srebreničanin u timu Joea Bidena najavljuje: “On je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije”

Joe Biden razumije šta se treba učiniti na Zapadnom Balkanu, istakao je Elvir Klempić, Bosanac, Srebreničanin, direktor odnosa sa etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama u kampanji demokratskog kandidata i čovjek koji je nesumnjivo značajno doprinio činjenici da će 46. američki predsjednik biti veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i regiona.

Klempić je proteklih mjeseci komunicirao sa 17-18 različitih zajednica širom Amerike i svijeta, uključujući i zajednice porijeklom sa Balkana.

S Elvirom smo razgovarali u trenutku dok se pripremao za pisanje Bidenovog pobjedničkog govora, što dovoljno govori o njegovom utjecaju u krugu šefa vodeće svjetske sile – piše Radio Sarajevo.

Dok smo razgovarali, čuli su se glasovi oduševljenja okupljenih u Bidenovom štabu.

“Utisci su nevjerovatni. Ovo što smo učinili u zadnjih godinu dana je nešto nevjrovatno, nešto što nije učinjeno u zadnjih 25-30 godina u predsjedničkim kampanjama u Americi. Ja, kao direktor odnosa sa etničkim grupama u Americi, mogu izraziti zadovoljstvo što smo mnoge zajednice uključili u ovaj proces.

Budući predsjednik Biden je razgovarao sa predstavnicima tih zajednica i iznosio svoju agendu, a isto tako slušao šta je tim zajednicama bitno. Učinili smo nešto nejverovatno! Ova pobjeda je veliki plus za BiH i za bosanskohercegovačku dijasporu”, kazao je Klempića.

Nadalje, Klempić je naglasio da ćemo ubuduće na čelu Amerike imati osobu “koja razumije Balkan i koja razumije čitav svijet”, što je izuzetno važno.

“Tako možemo pozitivno gledati na buduće procese. Ovo je osoba koja veoma dobro poznaje Balkan i osobe oko njega dobro poznaju region. Može se očekivati da će Sjedinjene Američke Države biti mnogo više aktivne na Balkanu i puno više aktivne što se tiče NATO pakta i demokratije”, kazao je Klempić na naše pitanje šta Bosna i Hercegovina i Balkan mogu očekivati nakon izbora Joea Bidena.

Nadalje, ponovio je da je Joe Biden veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

“On razumije šta se treba učiniti u regionu da bi se promovirali demokratija, vladavina zakona i ljudska prava. On je prijatelj Bosne i Hercegovine, ali, vjerujte, i prijatelj Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije…”, podvukao je Klempić.

Govoreći o ličnoj satisfakciji nakon velikog uspjeha budućeg predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, Klempić nam je rekao da je radostan.

No, skroman je i, naravno, ne želi mnogo govoriti o svojim doprinosima ovom historijskom uspjehu.

“Ali, ovo vam dovoljno govori kakve su osobe budući predsjednik Biden, kao i buduća potpredsjednica Kamala Harris. U proteklih 25 godina, ja sam prošao put od Potočara do pozicije da sam pomogao da izaberemo novog američkog predsjendika! To vam dovoljno govori kakvi su Biden i Harris i kave prilike daju drugima, da se pokažu, da pokažu da mogu nešto učiniti.”, rekao naš sagovornik.

Na koncu, Klempić je uputio veliko HVALA cijeloj bosanskohercegovačkoj dijaspori, a posebno Bosancima i Hercegovcima u Americi.

“Zahvalio bi se bh. dijaspori širom Amerike jer je izašla prvi put u nejverovatnim brojevima. Većina je prvi put izašla da glasa. Želio bi im se zahvaliti od sveg srca, posebno u ključnim državama kao što su Iowa, Michigen, Georgija, Pennsylvania, što su izašli da nas podrže. Bila je velika borba za svaki glas. Zato je važno da je bh. zajednica izašla na izbore. Drago mi je da naša zajednica nije zaboravila što je Biden uradio devedesetih za nas, za sve što se trudio i što će tek uraditi”, rekao je Klempić.

Na koncu, odgovarajući na naše pitanje kako vidi svoju karijeru u bližoj budućnosti, skromni Elvir nije mogao odgovoriti, ali je poručio da možemo biti sigurni “da je bio i da će biti uz Joea Bidena”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.