Erdogan digao sve na noge na aerodromu u Sarajevu, izvukli su se pištolji!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u Sarajevo u dvodnevnu službenu posjetu, a njegov dolazak obilježio je incident u kojemu su se umalo sukobili pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovini i tjelesni čuvari turskog predsjednika.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je kako je je do incidenta došlo na sarajevskom aerodromu i to nakon slijetanja aviona u kojemu je bio Erdogan s pratnjom.

Galić je kazao kako je sukob bio toliko ozbiljan da su svi Erdogani čuvari zapravo trebali biti uhapšeni.

“Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je osiguranje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole.

Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode”, izjavio je direkor Granične policije.

Erdoganovi tjelesni čuvari koji su poznati po agresivnom ponašanju te su se za njegova posjete SAD tukli s demonstrantima koji su tamo izražavali nezadovoljstvo autokratskom vladavinom sadašnjeg turskog predsjednika.

Na aerodromu u Sarajevu su čak posegnuli za oružjem pa je malo nedostajalo da dođe do izravnog sukoba s graničnim policajcima.

Turski predsjednik se iz sarajevskog aerodroma s pratnjom uputio ka groblju Kovači kako bi tamo odao počast nekadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću s kojim je gajio duboke prijateljske veze.

Tamo su ga dočekali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Alijin sin Bakir Izetbegović i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović a i taj je događaj prošao uz stroge mjere sigurnosti pri čemu ni većini novinara nije bio dopušten ulazak u krug groblja.

Erdogan je opetovano tvrdio kako mu je Izetbegović uoči smrti povjerio skrb o BiH odnosno ostavio mu je “u amanet”. Turski se predsjednik nakon posjet groblju službeno sastao sa sadašnjim članovima Predsjedništva BiH.