Erdogan je ovo izjavom zapalio Tursku. Mnogima se sigurno neće svidjeti

Gostujući u TV emisiji na televiziji TGRT, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da bi najveći turski spomenik kulture, svjetski poznata Aja Sofija, ponovno mogla biti pretvorena u džamiju ‘kako bi je svi mogli besplatno posjećivati’

Erdogan je to ustvrdio odgovarajući na pitanje novinara postoji li način da turski građani besplatno posjete Aju Sofiju. ‘Odmah pored je Plava džamija, turisti svih vjera je mogu posjećivati besplatno. Trebali bi to moći i ovdje’.
Gotovo 1600 godina stara građevina, koja je izvorno sagrađena 415. godine, bila je krunidbena crkva bizantskih careva i model prema kojemu su kasnije građene brojne pravoslavne crkve, da bi nakon otomanske okupacije Istanbula bila nadograđena s četiri minareta i prenamijenjena u džamiju.

1935. otac moderne turske države Mustafa Kemal Atatürk pretvorio ju je u muzej, a 1985. je uvrštena na popis svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, kao simbol besmisla rata među ljudima različitih vjera.

Erdoganova izjava nedvojbeno će izazvati reakcije diljem svijeta, prije svega u Grčkoj, koja Aju Sofiju smatra stratištem grčkog naroda, budući da je prošli puta kad je pretvorena u džamiju (u 15. stoljeću) bila poprište masovnog zločina nad neislamskim stanovništvom.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.