Erdogan o karikaturi na naslovnici Charlie Hebdoa: Prolazimo kroz period nepoštovanja Poslanika Muhammeda i neprijateljstva prema islamu i muslimanima…

Globus

Predsjednik Republike Turske, koji je i predsjednik AK Partije, Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je čuo da se našao na meti napada karikaturama francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo, ali je rekao i to kako nije ni pogledao te karikature jer ne želi davati na značaju onima koji objavljuju nemoralne sadržaje.

“Nažalost, prolazimo kroz period nepoštovanja Poslanika Muhammeda i neprijateljstva prema islamu i muslimanima što se širi poput raka. Šta više kazati o tim nečasnim ljudima koji toliko vrijeđaju našeg voljenog Poslanika Muhammeda“, kazao je Erdogan na sastanku poslaničke grupe AK Partije u državnom parlamentu.

“Istinski se suprotstaviti napadima na našeg pejgambera stvar je naše časti. Musliman ne može biti terorist, niti terorist može biti musliman“, dodao je Erdogan.

Vodeći turski dužnosnici prethodno su osudili objavljivanje karikatura turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u satiričnom sedmičniku Charlie Hebdo nazvavši ih ”odvratnim nastojanjem” da ”širi kulturni rasizam i mržnju”, objavio je Reuters. Turski bijes zbog karikatura, kako je navedeno, pojačao je napetosti između Francuske i Turske zbog karikatura proroka Muhameda koje su izbile nakon što je usmrćen nastavnik koji je učenicima pokazao karikature tokom lekcije o slobodi govora.

”Snažno osuđujemo objavljivanje koje se tiče našeg predsjednika u francuskom časopisu koji nema poštovanja prema vjeri, svetinjama i vrijednostima”, napisao je na Twitteru Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika. ”Samo pokazuju svoju vulgarnost i nemoral. Napad na prava pojedinca nije humor i sloboda izražavanja”, dodao je.

Crtež na naslovnici časopisa Charlie Hebdo pokazuje Erdogana kako sjedi u bijeloj majici i gaćicama držeći limenku pića pored ”pokrivene” žene kojoj podiže odjeću.

Voditelj komunikacija turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je kako se ”hrani Macronova antimuslimanska agenda”. ”Osuđujemo ovaj odvratni pokušaj širenja kulturnog rasizma i mržnje”, napisao je Altun na Twitteru.

(Oslobođenje.ba)

Leave your vote