Erdoganove marionete na Kosovu: Koga turski predsjednik hvali, a koga smjenjuje?

Erdogan

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je prijetio kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i javno pohvalio predsjednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, za pomoć u hapšenju i deportaciji šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi vjerski vođa Fetullah Gulen.

U videosnimku Erdoganovog obraćanja pristalicama njegove partije, objavljenom na prištinskom portalu GazetaExpres, šef turske države javno je zahvalio Tačiju na saradnji i najavio da će ona biti nastavljena i ubuduće.

– Premijer (Ramuš Haradinaj) je nitkov koji je smijenio ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe. U međuvremenu, želim da zahvalim predsjedniku Kosova, koji je bio veoma dobar saradnik. Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije, uz pomoć predsjednika Kosova – rekao je, između ostalog, Erdogan.

Na osnovu ovih riječi šefa turske države, Expres konstatira da je Tači javno lagao građane Kosova kada je rekao da nije bio upoznat s otmicom i deportacijom turskih nastavnika s Kosova.

Portal dodaje i da se na ovaj način predsjednik, kako se navodi, “druge države miješa flagrantno u unutrašnja pitanja Kosova i prijeti da može da obori vladu i premijera”.

Trakavica sa deportacijom turskih državljana

Umiješanost predsjednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, Fetullaha Gulena na KiM, objelodanio je predsjednik Turske Erdogan, piše prištinski portal GazetaExpres i dodaje da sada ostaje samo da se vidi je li on to uradio iz lojalnosti prema šefu turske države ili je “dobio ponudu koja se ne odbija”.

Mogućnost da je Erdogan platio za hapšenje i deportaciju šestorice gulenista na Kosovu otvorio je analitičar Naim Rašiti na svom Facebook profilu.

– Neko je bio korumpiran u ovoj priči s Turcima – napisao je Rašiti.

Portal, naime, podsjeća da je Erdgoan, komentirajući hapšenje i deportaciju gulenista s Kosova, rekao je da će vjerski vođa pokreta Gulen biti isporučen iz SAD u Tursku na način na koji su izručena i šestorica turskih državljana s Kosova.

Erdogan je, piše Expreš, pokušao prošle godine da sa zvaničnicima Bijele kuće napravi “dil” da mu isporuče Gulena za 15 miliona dolara, ali je taj plan propao.

Pitanje je sada je li Erdogan platio Tačiju i kosovskoj obavještajnoj službi da uhapse guleniste na Kosovu, pita portal GazetaExpreš.

– Lako će se znati šta se desilo s otmicom šest Turaka. Osim toga što je veliki skandal u koji je uključen određen broj učesnika koji su pomogli u ovoj akciji, državi će biti pooštrena liberalizacija viznog režima… – naveo je Rašiti i dodao da je Priština prva na Balkanu koja je isporučila guleniste Erdoganu.

Tvrdi se i da je ambasador Turske u Prištini Kivilcim Kilič bio uključen u operaciju na Kosovu te da je šestorka odmah po hapšenju privedena u Ambasadu Turske s vezanim rukama, gdje su i fotografirani.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske jučer je reagiralo na ove izvještaje, istaknuvši da su te tvrdnje neosnovane, i zatražilo od kosovskih vlasti da brane tursku ambasadu u skladu s međunarodnim normama.

Zategnuti odnosi Kosova i Turske

Expres piše i da je slučaj protjerivanja gulenista izazvao zemljotres u odnosima Ankare i Prištine te da je Erdoan zbog smjene kosovskog ministra policije i šefa tajne službe žestoko kritizirao premijera Ramuša Haradinaja, za kojeg je rekao da mu je karijera završena i pozvao građane da protestiraju protiv njega.

Inače, glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezi predvodit će tim za pokretanje istrage o ovom slučaju.

Ljumezi povodom toga kaže da će biti beskompromisan protiv svih koji imaju umiješane prste u hapšenje šest profesora, državljana Turske, uključujući i predsjednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

Tužilac je rekao da će istragu početi već sutra prikupljanjem dokaza o tom slučaju.

Šest gulenista je uhapšeno i specijalnim avionom turske tajne službe deportirano u Ankaru u srijedu.

– Zvanično, još nismo primili zahtjev za provođenje istrage zbog praznika. Mi ćemo raditi na utvrđivanju postojanja krivičnog djela, a na osnovu prikupljenih informacija, vidjet ćemo jesu li i državni funkcioneri odgovorni za protjerivanje turskih državljana – rekao je Ljumezi.

Komentirajući smjenu ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja i direktora AKI Dritona Gashija, tužilac smatra da to nije dovoljno, jer tek treba utvrditi jesu li počinili krivično djelo.

– Za nas je indikacija da su počinili krivično djelo. Tada se postupa po zakonu i, ako se utvrdi da jesu počinili krivično djelo, u skladu s tim će se postupati – rekao je Ljumezi.

Dodao je da će prvo početi s prikupljanjem dokaza u kosovskoj tajnoj službi.

– Za sada, od KIA nema podataka da su uhapšeni ugrožavali državnu sigurnost, a ako se ispostavi da jesu, onda je svakako prvo trebalo obavijestiti državnog tužioca i započeti postupak pred kosovskim pravosuđem – precizan je Ljumezi.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.