in ,

EU poslala brutalnu poruku Srbiji: Vučić i Dačić imaju razloga biti nervozni

Srbija ulaže ozbiljne napore u borbi protiv korupcije, ali usvojeni zakoni moraju biti primjenjeni, poručio je u ponedjeljak u Beogradu šef Misije Europske unije (EU) Sem Fabrizi, a sličnu je poruku uputio i nizozemski šef diplomacije Stef Blok ukazavši kako se od Srbije očekuje daljnji napredak na polju vladavine prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Zakone treba provoditi „bez straha i bez obzira da li se radi o korupciji na nižoj ili na visokoj razini, jer se tako stječe povjerenje građana, tvrtki i međunarodne zajednice“, rekao je Fabrizi na konferenciji „Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Evrope“.

Fabrici je korupciju nazvao „ozbiljnom prijetnjom“, sugerirajući kako ju „treba prepoznati kao rak svakog društva“ jer „postoji jasna veza između korupcije i prosperiteta“.

„Što je efikasnija borba protiv tog zla, veći su bruto domaći proizvod i povjerenje građana“, rekao je Fabrizi, naglasivši kako u borbi protiv korupcije „mnogo toga treba napraviti u Srbiji, ali i u cijeloj EU“, s obzirom da je riječ „o globalnom, a ne europskom, regionalnom ili nacionalnom problemu“.

Poruku Srbiji da se u eurointegracijskom procesu moraju slijediti pravila i poštovati neophodne reforme uputio je danas u Beogradu i nizozemski šef diplomacije Stef Blok.

“Potpora Nizozemske Srbiji na putu ka EU je bitna, a u isto vrijeme vjerujemo da država mora biti spremna za pristup. Zato inzistiramo da se ispoštuju sve reforme i sva pravila. U Srbiji se puno toga napravilo, očekujemo dalji napredak kada je riječ o vladavini prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija”, rekao je Blok nakon razgovora sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

On je, odgovarajući na pitanja novinara poslije bilaterale s Dačićem što EU može napraviti za snaženje slobode medija u Srbiji, sugerirao da se to može staviti kao nedvojben preduvjet za prijem u EU.

“Ono što mi kao Unija možemo je da to stavimo kao jasan preduvjet za ulazak u EU, kao i vladavinu prava i borbu protiv korupcije”, naglasio je Blok.

Na konferenciji „Borba protiv korupcije za napredak jugoistočne Evrope“ srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović istaknula je kako se Srbija ponosi dosad učinjenim u borbi protiv korupcije, uz ocjenu da je u toj borbi „prevencija često bolje sredstvo od represije“.

Ona je istaknula kako se u Tužiteljstvu za organizirani kriminal vode postupci čak i protiv pojedinih sudaca i predsjednika sudova, vezani uz korupciju. Od 2018. godine pokrenuta je 891 istraga o korupciji, a sudovi su izrekli 771 pravomoćnu presudu, od kojih 749 osuđujućih. Od donošenja antikoruptivnog zakona, posebni odjeli viših javnih tužiteljstava postupali su po kaznenim prijavama protiv 15.222 osobe, a optuženo je 1.269 ljudi u prvih 18 mjeseci od donošenja zakona.

Na polju tzv. visoke korupcije tužiteljstvo ima optužnice protiv 25 osoba, a vodi postupke i protiv dužnosnika, predsjednika općina, šefova javno-komunalnih poduzeća, ali i „protiv predsjednika sudova i sudaca“.

KAKO JE BITI RADNIK U BiH Oboljela od raka, pa joj dali otkaz na poslu

Prnjavor: Dobio više od 3 miliona KM na Lotu, vlasti hoće da uzmu dio, oglasila se Lutrija RS