in

Evo konačnog odgovora: Hoće li Amerika graditi ogromnu vojnu bazu u Bosni i Hercegovini

Američka vojska
Američka vojska

Trenutno ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Distriktu Brčko, potvrđeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je objavljen najnoviji izvještaj Atlanskog savjeta, koji se referiše na jače vojno prisustvo SAD-a u Jugoistočnoj Evropi, te nakon interpretacija da će u Brčkom biti izgrađena nova američka baza, reakcije se nižu i danas.

Iz bh. entiteta Republika Srpska stigle su osude, a kako je potvrđeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Brčkom.

‘Mnoge nevladine i think-tank organizacije aktivno učestvuju u debatama o vanjskoj politici SAD. To je ključni dio demokratskog spektra; ipak, izvještaj Atlanskog savjeta ne predstavlja zvaničnu poziciju Vlade SAD. Trenutno ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Distriktu Brčko”, potvrđeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Podsjećamo, u bh. medijima mogla se pročitati izjava izvršnog potpredsjednika Atlantskog savjeta SAD Damona Wilsona koji je kazao da bi SAD u Brčkom mogle da otvore svoju veliku vojnu bazu, čime bi pokazale da im je i dalje u interesu prisustvo u ovom dijelu Evrope.

Vučić i Izetbegović

Vučić poslao iznenađujuću poruku Izetbegoviću: Da sam ja Bakir, evo šta bih…

Čović i Plenković

Čović i Plenković u Mostaru razgovarali o budućnosti BiH