Fadil Novalić i Denis Zvizić svečano otvorili 15. Međunarodni sajam privrede u Tešnju!

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

U Tešnju je danas svečano otvoren 15. Međunarodni sajam privrede 2019. na kojem će ove godine svoje proizvode i usluge predstaviti više od 300 kompanija iz deset zemalja: Holandije, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH. Nešto više o sajamskim dešavanjima i samom otvorenju kazao je Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika:

”Danas smo evo otvorili 15. Međunarodni Sajam privrede Tešanj 2019. Kao što vidite ove godine smo dosta pažnje posvetili samom uređenju štandova i sajamske opreme i otvoreno kažemo da pretendujemo da postanemo privredni sajam br.1 u BiH. Kako smo i najavili centralna tema jeste regionalna privredna saradnja, što smo i pokazali velikim brojem regionalnih delegacija”. Brka je ovom priliko istaknuo da su već od jutros započeli B2B susreti na kojima su započeti dogovori za daljnju saradnju sa predstavnicima Crne Gore.
Sajam se održava na prostoru koji obuhvata više od 18.000 m2, odnosno 6.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 12.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, dok je centralna tema ovogodišnjeg sajma regionalna privredna saradnja. Zemlja partner Sajma je Republika S.Makedonija.

Vrpcu su svečano presjekli predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, premijer ZDK Mirza Ganić, premijer FBiH Fadil Novalić, NJ.E. Ambasador Ekrem Ebibi, predsjedavajući Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić, nakon čega je uslijedio i obilazak sajma. Ispred Vlade republike S. Makedonije, kao zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma privrede u Tešnju, svoje viđenje je podijelio ministar Republike Makedonije zadužen za investicije Zoran Šapurić:

”Ja danas imam jedno veliko zadovoljstvo i čast da u ime Vlade Republike Sjeverne Makedonije i Premijera Zorana Zaeva učestvujem u ovom značajnom Sajmu, 15. jubilarnom u Tešnju, gdje je prisutno preko 300 izlagača. Odnosi R. Sjeverne Makedonije i BiH su odlični. Međutim kako ste i sami napomenuli, imajući u vidu raniju saradnju sigurno da postoje još jače mogućnosti za povezivanja privrede i za jačanje cjelokupne trgovinske razmjene između ove dvije prijateljske zemlje. Naša perspektiva su svakako EU integracije, a okviru toga jačanje regionalne saradnje.

Svoje viđenje saradnje Republike Sjeverne Makedonije i BiH danas je podijelio i ambasador Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Ekrem Ebibi: ”Ja mislim da je ovaj Sajam jedna značajna manifestacija ne samo za BiH nego za čitavu regiju. R. Sjeverna Makedonija i BiH imaju odlične odnose na svim nivoima. Međutim da bismo poboljšali naše odnose mi moramo naše akcije fokusirati na ekonomiju i na direktnu saradnju naših privrednika”

Pored izlagačkog dijela, sajam obiluje i brojnim tematskim popratnim sadržajima, tj. konferencijama. Odmah poslije svečane ceremonije otvorenja i obilaska sajma, bit će održan panel na temu “Regionalna privredna saradnja” na kojem će učestvovati Denis Zvizdić predsjedavajući VM, Rasim Ljajić ministar trgovine Srbije, Svetlana Cenić, regionalna nevladina organizacija Biznis Plus, te predstavnici Vlade Makedonije i CG. Jedna od lokalnih kompanija koja je svih prethodnih 15 godina dala punu podršku Sajmu privrede u Tešnju svakako je Hifa Oil Group. Ovom prilikom vlasnik kompanije Izudin Ahmetlić je rekao da je izuzetno ponosan na Sajam privrede u Tešnju.

”Hifa Oil Group i mnogi drugi privrednici, zajedno daju apsolutnu, nedvosmislenu podršku Sajmu privrede u Tešnju. Ove godine imamo 15. jubilarni Međunarodni Sajam privrede na koje izlaže 302 firme. Definitivno Sajam je podignut na najveći nivo. Ponosni smo zbog toga i vjerujemo da ovaj Sajam ima izuzetno dobru budućnost”

Danas će Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja privrednika ”Biznis centar” Jelah Tešanj. Tokom prvog dana Sajma planirano je i dodjela BFC certifikata Općini Tešanj, kao i dodjela certifikata ISO 9001:2015 UP ”Biznis centar” Jelah Tešanj.
U sklopu sajma bit će održana i skupština Privredne/Gospodarske komore FBiH, te konferencija na temu “Kvalitetom do konkurentnosti – budućnost BH ekonomije”, kao i niz B2B susreta, te Skupština PK F BIH.

Posljednjeg dana planirano je druženje izlagača i gostiju na platou gdje će ih zabavljati Halid Bešlić, koncert koji su kao poklon gradu omogućili Općina Tešanj i Udruženje privrednika.