in ,

Federacija znatno pooštrava kazne, moguće stavljanje gradova ili kantona u karantin

Prvi dan zabrane kretanja u Federaciji BiH protekao je veoma mirno, istaknuo je premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnje sjednice Federalnog štaba civilne zaštite.

– U ovom momentu usaglašavamo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o samoizolaciji, a ne poštuju ih. Za vašu informaciju, sinoć su zabranu kretanja prekršila samo tri građanina, ali sve vrijeme 60 do 61 građanin koji su u izolaciji, ne poštuju tu istu izolaciju. Zato smo odlučili da najkasnije sutra, a možda i večeras, donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe – rekao je Novalić.

On je rekao i da se užurbano radi na rebalansu budžeta Federacije BiH, koji će biti okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

Relativno veliki broj ljudi je “paraliziran” nakon zabave u “Igmanu” u Konjicu, rekao je premijer Novalić, ističući da se radi o tri kompanije – u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku, navodeći da se radi o mjerama predostrožnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto ne nosi masku i rukavice s obzirom na to da bi trebao biti primjer građanima, Novalić je rekao da su u Vladi čvrsti protokoli o nošenju zaštitne opreme te da prilikom obraćanja “niko u Evropi ne nosi maske i rukavice, jer bi to ometalo komunikaciju”.

– Mi imamo dovoljnu udaljenost, sada je između mene i vas pet metara tako da poštujemo pravila i preporuke – rekao je Novalić.

Testirao se zbog pritiska javnosti

Kada je riječ o prisustvu premijera proslavi “Igmana” u Konjicu, gdje je više osoba zaraženo koronavirusom, Novalić je pojasnio kako nije “prisustvovao događaju kada je nastalo širenje korone”.

– Mi smo bili na akademiji, to je bilo ograničenog karaktera i ja sam došao da održim predavanje i odmah se vratio. Tako da tom događaju, u suštini, nisam prisustvovao kada je nastalo širenje virusa i ta sporna osoba nije bila na akademiji ili ne na njenom najvećem dijelu – rekao je Novalić.

Istaknuo je kako se testirao zbog pritiska javnosti da bi, možda, mogao biti pozitivan “više zato da otklonimo te sumnje, nisam se poslije toga testirao”.

Još jedna osoba u Mostaru zaražena koronavirusom, ukupno 131 u BiH

Prof. Hukić otkrila kada će prestati infekcija koronavirusom