Federacija znatno pooštrava kazne, moguće stavljanje gradova ili kantona u karantin

Prvi dan zabrane kretanja u Federaciji BiH protekao je veoma mirno, istaknuo je premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnje sjednice Federalnog štaba civilne zaštite.

– U ovom momentu usaglašavamo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o samoizolaciji, a ne poštuju ih. Za vašu informaciju, sinoć su zabranu kretanja prekršila samo tri građanina, ali sve vrijeme 60 do 61 građanin koji su u izolaciji, ne poštuju tu istu izolaciju. Zato smo odlučili da najkasnije sutra, a možda i večeras, donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe – rekao je Novalić.

On je rekao i da se užurbano radi na rebalansu budžeta Federacije BiH, koji će biti okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

Relativno veliki broj ljudi je “paraliziran” nakon zabave u “Igmanu” u Konjicu, rekao je premijer Novalić, ističući da se radi o tri kompanije – u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku, navodeći da se radi o mjerama predostrožnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto ne nosi masku i rukavice s obzirom na to da bi trebao biti primjer građanima, Novalić je rekao da su u Vladi čvrsti protokoli o nošenju zaštitne opreme te da prilikom obraćanja “niko u Evropi ne nosi maske i rukavice, jer bi to ometalo komunikaciju”.

– Mi imamo dovoljnu udaljenost, sada je između mene i vas pet metara tako da poštujemo pravila i preporuke – rekao je Novalić.

Testirao se zbog pritiska javnosti

Kada je riječ o prisustvu premijera proslavi “Igmana” u Konjicu, gdje je više osoba zaraženo koronavirusom, Novalić je pojasnio kako nije “prisustvovao događaju kada je nastalo širenje korone”.

– Mi smo bili na akademiji, to je bilo ograničenog karaktera i ja sam došao da održim predavanje i odmah se vratio. Tako da tom događaju, u suštini, nisam prisustvovao kada je nastalo širenje virusa i ta sporna osoba nije bila na akademiji ili ne na njenom najvećem dijelu – rekao je Novalić.

Istaknuo je kako se testirao zbog pritiska javnosti da bi, možda, mogao biti pozitivan “više zato da otklonimo te sumnje, nisam se poslije toga testirao”.