Fra Marković: Podrška Čoviću je greška Hrvatske, Komšić mora smiriti histeriju

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, bosanski franjevac fra Ivo Marković u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je ponovni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Marković je primijetio da Željko Komšić u trci za člana Predsjedništva BiH „iz reda hrvatskog naroda“ navodi “mnoštvo pozitivnih obećanja”.
“Da će pobjedom nad Čovićem zaštiti državu i načela koja će omogućiti bolji život svih građana BiH i time opravdava potez kojim frustrira bh. Hrvate zato što im drugi narod bira predsjednika. Društvo funkcionira na ravnoteži dvaju poluga, statusa i uloge, zakona i njegove implementacije. Komšić uzima status, a glede uloge zavlači glavu u pijesak, jer Čoviću i HDZ-u BiH omogućuje blokadu političkog života, porast islamofobije i daljnjeg gađenja Bosne Hrvatima”, kaže fra Ivo Marković.

Dodaje da “bez sumnje Komšić opravdano napada Čovićevu antibosansku aroganciju i udruživanje s Dodikom”.

“Međutim, s druge strane, stvara histeriju koju ne želi razumjeti i smiriti, nego je čak provocira izjavama o tužbi Hrvatske zbog Pelješkog mosta. Komšić je propustio ublažiti hrvatsku frustracije zato što uopće nije propagirao svoj izbor u zapadnoj Hercegovini, što s hrvatskim izbornim tijelom nije ni pokušao uspostaviti kontakt, a mogao je jer je iz toga dijela dobio ne samo simboličku podršku”, smatra Marković.

Upozorava i na moguće posljedice.
“Tako Komšić dovodi BiH u rast spirale sukoba kada se zaboravljaju problemi na račun međunacionalne razdiobe i mržnje, što vrlo brzo može dovesti i do fizičkih obračuna”, upozorio je.

Sada nakon izbora pred bh. društvom je organizacija vlasti.

“Najgore će biti ako sada Čović nastavi destruktivno djelovanje i nastavi bh. Hrvatima gaditi njihovu domovinu BiH. To će samo produbiti agoniju i iseljavanje Hrvata iz BiH. Užasna pogreška politike Hrvatske prema BiH je podrška Čoviću i sve omraženijem HDZ-u u BiH i među samosvjesnijim
Hrvatima. Hrvatska treba podržavati hrvatski narod u BiH u cjelini, sve stranke i institucije”, dodaje fra Ivo.

Primijetio je da se u Hrvatskoj diže histerija protiv Komšića i da “mnogi na toj histeriji žele osvojiti političke poene”.

“U takvoj situaciji nije mudro da Komšić uzvraća osvetnički, nego ima šansu djelovati s pozitivnim zaokretom za koji bez sumnje ima potencijala. Katastrofa bi bila da se destrukcija nastavi i svakako je Komšić najodgovorniji za smirivanje situacije”, kaže fra Ivo.
Govoreći o pozadini izbora Komšića, fra Ivo Marković je podvukao: “Čini se da je SDA dala Komšiću glasove za koje su držali da bi mogli pripasti Bećireviću iz SDP-a. Tako je SDA s Komšićem skinuo najveću opasnost koja je prijetila da ugrozi pobjedu Džaferovića. Koliko je time Komšić kupljen i ograničen u političkim manevrima, vidjet će se”,zaključuje fra Ivo Marković.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.