Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama: Novo pravilo odnosi se i na nastavnike

Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama: Novo pravilo odnosi se i na nastavnike

Francuski učenici ovisni o mobitelima morat će u školi preživjeti bez njih zbog nacrta zakona što ga je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer predstavio kao “mjeru detoksikacije” za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Osnovne škole bez mobitela jedno je od Macronovih predizbornih obećanja. Više od 90 posto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobitel.

Predsjednik Emmanuel Macron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće akademske godine u septembru.

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele razmišljati o sličnim mjerama.

“Mobiteli predstavljaju tehnološki napredak, no ne smiju monopolizirati naš život”, rekao je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za televizijski kanal LCI news.

“Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate čitati, pisati, računati, poštovati druge i raditi u timu”, dodao je. Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila prijedlog zakona.

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stephanea Crocheta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja sigurnosni rizik. Dodao je kako učiteljima trebaju telefoni u slučaju vanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe mobitela, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.