Mapa Bosne i Hercegovine

Francuzi tvrde: Dijaspora je jedan od najvećih aduta Bosne i Hercegovine

Biznis Posljednje

Poznata francuska osiguravajuća i analitička kuća “Coface” ocjenjuje da će ekonomska aktivnost u BiH ove godine nastaviti sa skromnim rastom, uprkos lošem institucionalnom i političkom ambijentu.

Potrošnja stanovništva će se poboljšati zbog rasta prihoda, do kojeg će doći zahvaljujući doznakama dijaspore i rastu turizma. U 2018. će se nastaviti rast izvoza, ali i uvoza, a investicije će i dalje biti na niskom nivou. Maloprodajni sektor će profitirati od pozitivnih kretanja.

Proizvodnja i izvoz će rasti zahvaljujući pozitivnim ekonomskim dešavanjima u zemljama koje su glavni trgovinski partneri. To se naročito odnosi na vađenje minerala, metalsku i drvnu industriju, te proizvodnju hemikalija, obuće i mašina.

Nedavne izmjene komercijalnog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU će doprinijeti ovom razvoju događaja. Ali, zajedno s izvozom rašće i uvoz i domaća potrošnja, pa će doprinos trgovine ekonomskom rastu biti mali.

Domaće i strane privatne investicije će ostati na skromnom nivou zbog institucionalne slabosti i ne baš dobre poslovne klime, uprkos činjenici da niski troškovi radne snage predstavljaju veliku prednost.

“Coface” procjenjuje da izbori u oktobru ove godine, na državnom i entitetskom nivou, neće popraviti situaciju u državi, a da glasači nastavljaju glasati u korist nacionalističkih stranaka.

Procjenjuje se da će se politička nestabilnost nastaviti, te konstatuje da institucionalna kompleksnost otežava napredak u borbi protiv korupcije, nejednakosti i administrativne neefikasnosti, prenose agencije.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.