GDJE MI OVO ŽIVIMO? Opasni manijak uskoro izlazi na slobodu?!

Posljednje Vijesti

Krajiški kanibal Sabahudin Velić, koji je sjekirom ubio majku Nasihu (60), a potom dijelove tijela jeo, od početka februara nalazi se na čuvanju i psihijatrijskom liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, gdje će, prema odluci Kantonalnog suda u Bihaću, provesti šest mjeseci.

Poznata dijagnoza
Ovih dana pokrenut je sudski postupak kako bi Velić trajno ostao na Sokocu, a što će zavisiti i od iznalaženja sredstava koja će se morati uplatiti Zavodu na Sokocu. U suprotnom, kako saznajemo, ovaj opasni ubica mogao bi se, eventualno, naći na slobodi.

Postupak za trajno čuvanje i liječenje Velića pokrenut je pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi na inicijativu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona jer je tim vještaka konstatirao da Velić boluje od psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

– Prije deset dana predmet nam je stigao iz Kantonalnog suda u Bihaću. Sudija je već pokrenuo postupak i u narednom periodu bit će ispitan vještak koji je utvrdio da je Sabahudin Velić krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti – kazao nam Sead Komić, predsjednik Općinskog suda i Bosanskoj Krupi.

Postupak se vodi ubrzano jer, kako nam je objasnio Komić, moraju se iznaći novčana sredstva kojima bi se, nakon isteka šest mjeseci, trebao uplatiti nastavak liječenja i čuvanja Velića na Sokocu.

Uplata novca

– Ukoliko sudija donese odluku da liječenje treba biti produženo, ja ću odmah obavijestiti Vladu Unsko-sanskog kantona o odluci i tražiti da se iz budžeta izdvoje sredstva kako bi se uplatio nastavak liječenja – rekao je Komić.

Ukoliko Kanton eventualno ne izdvoji sredstva, Velić bi se, kako nam je pojašnjeno, mogao naći na slobodi.

– Mi ćemo na vrijeme obavijestiti Kanton o odluci Suda. Ukoliko se eventualno ne izdvoje sredstva, onda bi na njima bila odgovornost ukoliko se Velić nađe na slobodi – pojasnio je Komić.

Klanjao poslije zločina

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sjekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva otišao je klanjati, da bi poslije tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga.
Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je dio zakopao u blizini kuće.

Slušao upute

Velić je ubio i psa jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan. U četiri iskaza tvrdio je da je morao izvršiti zločin, jer je bio začaran i samo je slušao upute više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, vjerujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumiju u vjeru.

Leave your vote