in

Genijalac Nedim Sladić objavio je novu vremensku prognozu! Ova promjena čak je i njega iznenadila

U Bosni i Hercegovini danas će, veći dio dana, biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima prestanak padavina u Hercegovini. U Bosni će padati kiša uglavnom prijepodne. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima još malo kiše može pasti na sjeveru Bosne.

Na planinama će padati i snijeg. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Krajem dana novo naoblačenje sa juga u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

Meteorolog Nedim Sladić je na svom Facebook profilu najavio mogućnost nove promjene vremenskih prilika u našoj zemlji koju čak ni on nije očekivao.

“Prelaskom frontalnog poremećaja preko Bosne i Hercegovine danas je došlo do prodora osjetno hladnije zračne mase sa sjeverozapada kontinenta, najprije u Krajini s kojim su se temperature zraka snizile, a tokom poslijepodneva zahlađenje se osjetilo i u ostatku naše zemlje.

Jačim intenzitetom padavina jutros se u Krajini prisilno spuštala hladna zračna masa i u niža područja pa je na području Bosanskog Petrovca (660 m.n.v) zabilježena kratkotrajno pojava snijega koji je slabljenjem intenziteta padavina brzo prelazio u kišu. Fotografiju snijega u Bosanskom Petrovcu uslikao je moj kolega Armin Gutlić.

Snijeg je tokom jučerašnjeg dana zabilježen i na području Drvara, kao i na Vlašiću te na Prokoškom jezeru. U noći na utorak snijega će biti i na planinama centralne i istočne Bosne.

Obilnije padavine tokom dana zabilježene su u sjeverozapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne, kao i u Hercegovini, budući da je uz pripadajuću frontu vezana sredozemna ciklona koja se premještala prema jugu (Gargano i Otrant) i dovlačila velike količine vlažnog zraka prema našoj zemlji, a narednih sati odmiče prema sjeveru, trasom preko Albanije prema Rumuniji. U pojedinim područjima (Jajce) u protekla 24 sata palo je i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Ušli smo u hladni sektor ciklone pa u narednim satima dolazi do daljnjeg curenja hladnog zraka koja se širi prema od sjeverozapada preko centralnih područja Bosne na jugoistok zemlje. Na planinama centralne i istočne Bosne kiša će u narednim satima preći u susnježicu i snijeg. Snježna granica spustit će se prolazno i do 900 m.

Noćas odmicanjem centra sistema sjeveroistočnije od naših područja, padavine će biti u postepenom slabljenju, najprije u Hercegovini gdje će tokom sutrašnjeg dana doći do blagog porasta zračnog pritiska, a sa zadnje strane sistema manje količine vlage i dalje će dolaziti sjeverozapadnim strujanjem na sjever Bosne zbog koje će do poslijepodneva biti slabe kiše. U ostatku zemlje prestaju padavine do podnevnih sati. Na planinama istočne i centralne Bosne ujutro padat će snijeg. U kasno poslijepodne naoblaka će se raslojiti u većem dijelu zemlje, najprije na sjeverozapadu Bosne.

Umjeren vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera prognozira se na sjeveroistoku Bosne. U ostatku Bosne slab do umjeren, koji od kasnih poslijepodnevnih i večernjih sati mijenja smjer na jugo.

Dnevna temperatura od 5 do 11, na jugu do 16 °C, što su ispodprosječne vrijednosti temperatura za ovo doba godine u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010.

U srijedu očekuje se postepeno jačanje juga i porast temperatura zraka na prosječne vrijednosti za ovo doba godine”, napisao je Sladić.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

(Fokus.ba)

Američka vojna baza u plamenu

Hoće li Biden biti novi Američki predsjednik?! Sudeći po rezultatima iz ključnih država to uopšte nije isključeno