in

Gitara prodana za rekordnih 6,1 miliona dolara zbog priče koja stoji iza nje

Akustična gitara koju je frontman Nirvane Kurt Cobain svirao na nezaboravnom koncertu iz serije MTV Unplugged prodana je na aukciji što ju je organizirao kalifornijski Julien’s Auctions, za rekordnih 6.010.000 dolara, objavila je u subotu navečer aukcijska kuća.

Gitara Martin D-18E iz 1959. godine prodana je u sklopu dvodnevne aukcije Music Icons održane u petak i subotu, a Cobain ju je svirao na snimanju uživo za potrebe MTV-ja u novembru 1993., pet mjeseci prije smrti u aprilu.

Na aukciji je ponuđena i pohabana crna vintage kutija s ljubičastom podstavom. U kutiji su pretinac i kožna vrećica u kojoj je lider Nirvane navodno držao heroin o kojem je bio ovisan zadnjih godina života.

Vrat gitare Cobain je ukrasio letkom albuma Feel the Darkness, punk rock sastava Poison Idea iz 1992. godine kada je Nirvana bila s bendom na zajedničkoj turneji.

Na prodaji su se našle i druge memorabilije i instrumenti Nirvane, uključujući Fender Strat koji je Cobain koristio tokom turneje “In Utero” 1994. godine, te srebrna košulja koju je nosio u videospotu Heart-Shaped Box.

Unplugged nastup Nirvane ostaje jedan od najpoznatijih nastupa sastava, dok je istoimeni album nadaleko cijenjen.

Vrijeđa muškarce na internetu i zarađuje velike pare

Trump u strahu! Boltonova knjiga mogla bi zatresti Ameriku i razotkriti najmračnije tajne predsjednika SAD