Glavni koordinator za koronavirus osumnjičen za uzimanje mita

Globus Posljednje

Koordinator za koronavirus na Siciliji te još devet zdravstvenih radnika uhapšeni su pod sumnjom da su uzimali mito od proizvođača opreme i pružatelja drugih usluga s kojima su potpisivali ugovore, javlja BBC.

Osumnjičeni uzeli najmanje 1,8 miliona eura

Gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando rekao je kako je riječ o “krajnje ozbiljnom sistemu korupcije” tokom kojeg su osumnjičeni navodno uzimali pet posto od javnih ugovora. Ove radnje trajale su od 2016. godine, a osumnjičeni su tako uzeli najmanje 1,8 milijuna eura.

Glavni koordinator za koronavirus na Siciliji Antonio Candela sada se nalazi u kućnom pritvoru, dok je Fabio Damiani, koji se nalazi na čelu javnog zdravstvenog sustava u Trapaniju, među onima koji su zadržani u policiji. Osim osumnjičenih, sud u Palermu naredio je i istragu sedam kompanija koje se nalaze u Siciliji i Lombardiji.

Gianluca Angelini iz financijskog odjela policije rekao je kako su otkrili “pravi centar moći nepoštenih javnih službenika i beskrupuloznih poduzetnika koji su spremni na sve kako bi dobili ugovore vrijedne milione”.

Leave your vote