in ,

Glavni tužilac Haškog tribunala opasnom najavom zatresao Srbiju: “Postoji pravni osnov da se Radeta i Jojić izruče Hagu”!

Glavni haški tužilac Serge Brammertz izjavio je da Srbija mora postupati po sudskim odlukama kada je riječ o članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću i da je postojeća pravna osnova dovoljna da oni budu izručeni Hagu.

– Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom pravcu, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi ove osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno – rekao je Brammertz za RTS.
On je naveo da Srbija, kao i druge zemlje članice UN-a, ima obavezu sarađivati s Haškim tribunalom.

Brammertz kaže da je u izvještaju, koji će prezentirati 17. jula pred Vijećem sigurnosti UN-a, ukazao da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebala biti.

– Kada je riječ o organiziranom kriminalu, trafikingu, situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina, naročito u vezi s počiniocima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utječe na kvalitet regionalne saradnje – rekao je Brammertz.

Dodik

Milorad Dodik žestoko napao Bošnjake: “Blokirat ćemo cijelu državu BiH ako se ne formira Vijeće ministara!”

SRBIJANSKI MEDIJI GRME “Nastavlja se cijepanje države, Sandžak dobija svoj parlament i policiju?!”