Glumicu Seku Sablić napadaju u Srbiji: “Otadžbina je tamo gdje ti je dobro, a ne gdje su sarme”

Sve je počelo kada je Seka Sablić prije tri sedmice dala veliki intervju za sedmičnik NIN u kojem se nije zadržala samo na temama vezanima uz glumu, kako to inače mahom čine bojažljivi glumci, već je bez dlake na jeziku, a biranim riječima, govorila i o današnjem društvu.

Već pune dvije sedmice traju orkestrirani napadi na poznatu glumicu Jelisavetu „Seku“ Sablić, koja iza sebe ima više od pola stoljeća profesionalnog bavljenja glumom, a široj javnosti je možda najpoznatija po svojim ulogama u filmovima „Maratonci trče počasni krug“, „U registraturi“, „Davitelj protiv davitelja“ te serijama „Bolji život“ i „Nepokoreni grad“.

Glumica koja je odigrala na stotinu filmskih, televizijskih i kazališnih uloga na meti se našla jer se drznula govoriti protiv režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a pored toga „ubola“ je tamo gdje „velike patriote“ najviše boli, piše portal Lupiga.

„Dugo traje ta agresija laži. A narod je još od devedesetih godina privikavan da živi u strahu, anesteziran i nemoćan, socijalizovan na pogrešno postavljenim vrednostima, na kojim se razvio poseban mentalitet. Narod nikada nije pratio svoj interes već je uvijek vjerovao u parole – patriotizam. Uvijek željan da ga svi vole i obožavaju, a ljut i bespomoćan ako nije tako“, istaknula je u intervjuu za NIN, dok je o budućnosti Srbije rekla da je u teškoj magli i da će ljudi, kada se „korona povuče“, nastaviti odlaziti iz zemlje, zaključujući – „Otadžbina je tamo gdje ti je dobro, a ne gdje su sarme“. Upravo ovu efektnu poruku je redakcija NIN-a odabrala kao naslov, zbog kojeg se glumicu počelo prozivati kao izdajnicu bez mrve patriotizma.Moguće razloge tišine na sceni po ovom pitanju pokušao je kratko i efektno objasniti poznati filmski režiser Srđan Dragojević na Twitteru.

Napokon, jučer su priopćenjem reagirali iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, napominjući kako je napad na Jelisavetu Sablić samo jedan u nizu napada na umjetnike zadnjih godina.

„Jelisaveta Seka Sablić je glumačko, umjetničko ime koje samo sebe svojom veličinom brani. Ona je vrhunska umjetnica, ovjenčana najvećim nagradama i priznanjima, voljena i poštovana. Njeno djelo, pozorišno, filmsko i televizijsko čine je živim kulturnim dobrom ove zemlje i naroda. Nadamo se da će svi koji su čuli šta je izgovoreno u Narodnoj skupštini prepoznati da to nije samo napad na Seku, nego i na sve građane koji umetnicu poštuju i vole, na kulturu naše zemlje, na pravo na slobodu da iznosimo svoja osećanja i mišljenja na bilo koju temu“, stoji u njihovom saopćenju u kojem napad nazivaju nedoličnim i nepatriotskim činom i atakom na Ustavom garantiranu slobodu izražavanja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.